X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 274
Transnistria stiri: 1460

Summitul Nord-Baltic 8 se va desfășura anul viitor în Moldova

2 sep. 2013,, 16:07   Politică
2666 2
Foto: tribuna.md
Republica Moldova intenţionează să găzduiască summitul celor opt state nordice și baltice în 2014. Despre această iniţiativă a anunţat, luni, preşedintele Parlamentului RM, Igor Corman, în cadrul întrevederii sale cu omologul său din Suedia, Per Westerberg, aflat la Chişinău într-o vizită de lucru.

Potrivit Agenţiei "Infotag", după reuniune, în cadrul unui briefing, Corman a declarat că vizita preşedintelui Parlamentului suedez, a coincis cu finalizarea programului de asistenţă pentru consolidarea democraţiei parlamentare în Republica Moldova.

"Noi am discutat perspectivele de organizare la Chişinău, în 2014, a unei întrevederi în formatul "Nord-Baltic 8". Pe parcursul ultimului an, în calitatea sa de coordonator al iniţiativei NB8, Suedia a pus accent pe dezvoltarea Parteneriatului Estic, în ajunul summitului de la Vilnius. Contăm în continuare pe susţinerea Suediei în ceea ce priveşte aspiraţiile noastre europene", - a reiterat el.

Corman a declarat că Suedia a oferit Moldovei 32 mil. euro pentru implementarea a 16 proiecte ce vizează drepturilor omului şi egalitatea de gen, democraţia, dezvoltarea infrastructurii şi descentralizarea. Per Westerberg şi-a exprimat dorinţa de a vedea Republica Moldova parte componentă a Europei cu Acord de comerţ liber şi regim de vize liberalizat.

"Pentru aceasta Moldova trebuie să îndeplinească toate condiţiile. Sper ca acestea să fie realizate în viitorul apropiat", - a opinat oficialul suedez.

Proiectul Nordic Baltic 8 a fost creat reieşind din perspectivele unor colaborări mai fructuoase dintre statele Europei de Nord cu Ţările Baltice. Membrii proiectului sînt: Estonia, Lituania, Letonia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Islanda.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав