X 
Cutremure stiri: 500

Autoritățile capitalei consideră urnele de gunoi principalul pericol pentru securitatea națională

3 sep. 2013,, 15:16   Societate
9138 2
Foto: nit.md
Mormanele de gunoi adunate după șirul de sărbători din Piața Marii Adunări Naționale și după meciurile de fotbal au devenit deja cartea de vizită a Chișinăului. În majoritatea cazurilor, serviciile municipale încep să facă ordine abia a doua zi după evenimentul respectiv. Potrivit șefului Cabinetului primarului, Lilian Carp, problema gunoiului apare din cauza că în timpul diferitor evenimente, din motive de securitate, urnele de gunoi nu sînt instalate și oamenii nu au unde arunca gunoiul (!?).

Interesantă abrodare au autoritățile capitalei. Se pare că urnele prezintă un pericol nemaipomenit. Și asta în situația în care în statele europene nu se renunță la urne nici chiar sub pericolul unor atacuri teroriste. În Europa urnele au fost făcute inofensive – sacoșe simple din polietilenă plasate pe inele metalice. Însă, pentru autoritățile din Chișinău se pare că această tehnologie este prea costisitoare. Mai bine de acționat după metoda veche – cu mături și lopeți de adunat dimineața cîteva zeci de tone de gunoi, practic manual.

În orice țară, indiferent de scara evenimentului, fie concert sau Iarmaroc de Crăciun în centrul capitalei (care atrag turiști săptămîni la rînd), pe străzi este o curățenie ideală. Urnele de gunoi acolo adună cea mai mare parte a gunoiului și sînt instalate la o distanță de cinci metri una de alta, de aceea este imposibil să nu le observi. Nemaivorbind de faptul că în statele europene, practic, peste jumătate de oră după încheierea evenimentului totul este curat lună, iar turiștii nici nu observă acele mașinuțe care evacuează gunoiul momentan.

La ședința operativă a primăriei această problemă în sfîrșit a fost abordată. S-a propus ca gunoiul din parcuri și piețe să fie strîns imediat după încheierea evenimentelor respective. În acest sens, de exemplu, autospecialele necesare pot fi parcate nu departe de locul desfășurării manifestației. Însă această idee nu le-a plăcut șefilor serviciilor municipale abilitate, care au declarat că rezolvă operativ problema strîngerii și evacuării gunoiului și dimineața. Astfel, de Ziua Independeții, pe 27 august, și de sărbătoarea Limba Noastră, pe 31 august, gunoiul din oraș a fost evacuat într-o oră-două.

Olga MOCANU
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав