X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Dmitri Rogozin a avertizat Chişinăul despre consecinţele summitului de la Vilnius

3 sep. 2013,, 16:36   Politică
29057 12
Foto: totul.md
Vicepremierul Federației Ruse, reprezentantul permanent al președintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, nu și-a dezamăgit numeroșii simpatizanți și adversari din Moldova. În Chișinău de la Rogozin se așteptau la declarații tăioase și ”amenințări la adresa vectorului european al RM”. Și oficialul rus nu a ezitat să atenționeze Chișinăul despre posibilele consecințe ale summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Dmitri Rogozin a început cu amenințările încă pînă la sosirea în Chișinău. Într-un interviu postului de televiziune ”Rossia 24”, vicepremierul rus a declarat că decizia Moldovei de a deveni membru asociat al UE va cauza reviziuirea acordurilor cu Rusia și va îngreuna reglementarea diferendului transnistrean. ”Dacă vor alege această cale trebuie să aibă în vedere, că nu e vorba despre aderarea la UE, ci de un antreu la baie, unde pot sta mult și bine, însă concomitent vor fi pierdute relațiile cu Rusia și alte state”, a menționat Dmitri Rogozin.

Faptul că Vilniusul nu este un happy end, ci doar un început, nu este o noutate pentru analiștii și politicienii moldoveni. Pur și simplu, această informație nu este destinată publicului larg. De ce ar trebui de mărturisit electoratului, care și așa este iritat, că viitorul european luminos a cîta oară se amînă pentru o perioadă nedeterminată de timp?

”Nu trebuie de uitat că la summitul de la Vilnius Acordul de comerț liber și Acordul de liberalizare a regimului de vize cu UE vor fi doar parafate, iar parafarea înseamnă o înțelegere de intenții. În cel mai bun caz, aceste documente vor fi semnate după un an de la parafare. Va urma o anumită perioadă de timp cînd cele 28 de state membre ale UE vor trebui să ratifice aceste acorduri, de aceea nu poate fi vorba despre careva schimbări calitative imediat după summitul de la Vilnius. În schimb, în relațiile cu Rusia pot interveni schimbări imediat după summitul Parteneriatului Estic”, a declarat pentru NOI.md conducătorul Centrlui de Analiză Strategică și Prognoză ”Est-Vest”, Sergiu Nazaria.

Și Dmitri Rogozin a lăsat să se înțeleagă ce schimbări ar putea să se producă în relațiile moldo-ruse imediat după summitul de la Vilnius. Mai întîi la briefingul cu vicepremierul Valeriu Lazăr (co-președintele al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică), iar ulterior în cadrul mesei rotunde ”Integrarea europeană: experiența internațională și prespectivele pentru Moldova”.

Revizuirea totală a înțelegerilor

Dmitri Rogozin a declarat că după summitul de la Vilnius revizuirea actualelor înțelegeri moldo-ruse este inevitabilă.

Recentul ”război comercial” între Rusia și Ucraina, cînd Moscova brusc a înăsprit procedurile vamale pentru mărfurile ucrainești, a fost primul semnal privind problemele cu care s-ar putea confrunta Kievul și Chișinăul după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Moscova a explicat cele întîmplate prin faptul că Ucraina în sfîrșit a publicat oficial proiectul acordului cu UE, de aceea vama rusă a început să se pregătească pentru noile reguli de trecere a mărfurilor. Bineînțeles, în realitate aceasta a fost o demonstrare de forță, pentru ca statele din CSI care doresc să se asocieze cu UE să știe ce le așteaptă în viitor.

”Acest avertisment nu conține nimic nou. Oficialii ruși de rang înalt, acelaș președinte Putin, în repetate rînduri au avertizat Ucraina și Moldova că, în cazul în care vor crea zone de comerț liber cu UE, relațiile economice cu Rusia vor fi altele, decît cele din prezent. Și asta deoarece între Rusia și UE nu există o asemenea zonă. Mai mult, nu doar Rusia își va schimba relația cu Moldova și Ucraina, dar și UE nu va admite la semnarea Acordului de liber schimb ca Moldova să aibă cu Rusia aceleași relații economice ca acum. Și aceasta este un lucru firesc. În această situație noi nu putem avea zone de comerț liber și cu Rusia, și cu UE, fără negocieri speciale și îndelungate. În principiu, aceasta e posibil, însă e nevoie de negocieri speciale și îndelungate. Va fi imposibil de obținut în mod automat și una, și alta”, consideră politologul și istoricul, Sergiu Nazaria.

În opinia analistului, în acest caz mai degrabă nu este vorba despre presiune, ci despre faptul că ”există anumite legități economice, care dictează comportamentul”.

O altă problemă cu care s-ar putea confrunta Moldova în viitor este înăsprirea regimului migrațional. Și nu atît din cauza parafării acordurilor la Vilnius, cît din cauza intensificării fenomenelor integraționiste în Est. Astfel, la 1 ianuarie 2015, va intra în vigoare Acordul privind crearea Uniunii Economice Euroasiatice, cu reguli noi, mult mai dure în privința circulațiiei persoanelor, mărfurilor și serviciilor din țările terțe.

După 1 ianuarie 2015, în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice în domeniul migrației de muncă va funcționa un principiu simplu: pentru membrii Uniunii Vamale nu vor exista niciun fel de restricții, nici la angajarea în cîmpul muncii, nici de circulație, nici în probleme sociale sau de pensie. În privința statelor terțe va funcționa un regim comun, care deocamdată nu a fost definitivat. Un lucru este cert – cerințele migraționale vor fi mult mai dure. Și asta în condițiile în care acum în Rusia muncesc 70% din migranții moldoveni, iar transferurile bănești ale acestora ating 68% din volumul total al remitențelor muncitorilor migranți moldoveni.

Problema gazelor naturale

”Pe plan energetic am decis să nu ne adîncim în discuții. Pentru asta, colegul meu, Valeriu Lazăr, va avea posibilitatea să efectueze în septembrie o vizită de lucru la Moscova. Ne vom întîlni cu reprezentanții Gazpromului, cu ministrul Energeticii al Rusiei, pentru a discuta toate problemele dificile din acest domeniu. Energetica este importantă, îndeosebi cînd la ușă bate iarna... toamna friguroasă... Sperăm că nu veți îngheța...”, a declarat Dmitri Rogozin la conferința de presă comună cu Valeriu Lazăr.

Partea rusă nu s-a grăbit în problema gazelor naturale nici pînă acum, iar înainte de summitul de la Vilnius cu atît mai mult nu se va grăbi. De aceea, pînă la evenimentul de la Vilnius este puțin probabil că va fi semnat contractul cu ”Gazprom”. În schimb, summitul Parteneriatului Estic i-ar putea dezlega mîinile Moscovei.

Astfel, Rusia îi poate ”organiza” Moldovei o iarnă rece în acest sezon. În primul rînd, după recentul ”război comercial” între Rusia și Ucraina, experții ucraineni nu exclud repetarea ”războiului gazelor naturale” între cele două țări. Bineînțeles, aceasta se va răsfrînge și asupra Moldovei. În al doilea rînd, după summitul de la Vilnius, Rusia ar putea să refuze o nouă prelungire a contractului de livrare a gazelor naturale Moldovei, semnat de Guvernul Greceanîi încă în anul 2006. În schimb, Moscova ar putea impune un nou contract, cu ”prețuri europene” la gaz, pentru ca Moldova să simtă întreg farmecul integrării europene. În prezent, Moldova procură de la ”Gazprom” gaze naturale la un preț de circa 380 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, România – 400 dolari, Ucraina – 415 dolari, Grecia – circa 427 dolari, Macedonia – 497 dolari.

Referindu-se la posibile scenarii după summitul de la Vilnius, experții nu exclud o așa varinată ”fantastică”, cînd ”Gazpromul” va transmite datoriile ”Moldovagaz” unei terțe părți care prin judecată va scoate banii de la Guvernul Moldovei. Vorba este și despre datoria regiunii transnistrene care depășește 3,5 mld. dolari și care încă mai aparține SA ”Moldovagaz”, cu toate eforturile Chișinăului de a scăpa de ea.

Transnistria

”Dacă așa zisa guvernare proeuropeană de la Chișinău consideră că poate să decidă în privința asocierii cu UE și să rupă relațiile istorice cu vecinul său din est, unde se află întreaga piață pentru produsele moldovenești și forța de muncă din Moldova, fără a se consulta cu poporul, cu atît mai mult cu Transnistria, ei se înșală amarnic”, a declarat Dmitri Rogozin pentru ”Rossia 24” înainte de vizita de la Chișinău.

”Pentru Moldova este important ca în parcursul său european să nu-și piardă vagoanele, să nu piardă alte relații. De asemenea, Transnistria trebuie informată detaliat despre acordul cu UE. Noi sîntem obligați să protejăm cetățenii ruși din Moldova, inclusiv din Transnistria”, a declarat vicepremierul rus, deja în cadrul conferinței de presă de la Chișinău. Însă, în fond, mesajul este clar – în procesul de integrare europeană Moldova ar putea pierde Transnistria. Și asta pentru că Rusia nu va sta cu mîinile în sîn.

”Exact așa cum România a luat cursul spre asimilarea latentă a Moldovei de pe malul drept al Nistrului, Rusia asimilează latent Transnistria. România eliberează pașapoarte cetățenilor moldoveni, alocă bani pentru proiecte educaționale și manuale, exact așa cum acționează Rusia în partea stîngă a Nistrului. Fiecare din părți își joacă aici cartea sa, sfîrtecînd țara în bucăți”, a declarat pentru NOI.md politologul Bogdan Țîrdea.
Potrivit lui Bogdan Țîrdea, UE deja ”demult și dur” se mișcă spre hotarul Rusiei. ”Rusia, practic, de pomenește într-un cerc geopolitic: statele Baltice, Georgia, iar acum Ucraina și Moldova. Cu siguranță, reacția va fi la fel de dură. Nu m-ar mira, dacă Rusia va începe să joace pe cartea națională în Transnistria, Găgăuzia, Ucraina de Est sau în Georgia, unde la fel există multe probleme de ordin național. Toți actorii geopolitici mari sînt prin esență construcții imperialiste. Și fiecare are metodele sale de ”convingere”: SUA – prin bombardamente, UE închide robinetele financire, iar Rusia își închide piețele”.

Xsenia FLOREA
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?