X 
Cutremure stiri: 504

Comisarul european Stefan Fule consideră "inadmisibile" orice ameninţări din partea Rusiei împotriva ţărilor "Parteneriatului estic"

12 sep. 2013,, 12:30   Politică
2941 3
Foto : jurnal.md
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, consideră că "orice ameninţare din partea Rusiei, legată de semnarea posibilă a acordurilor cu Uniunea Europeană este inadmisibilă". Potrivit Agenţiei "Infotag", el a făcut această declaraţie în seara zilei de miercuri în Parlamentul European.

Stefan Fule a subliniat că "aceasta se răsfrînge asupra oricăror forme de presiune, precum abuzul posibil în procesul de stabilire a preţurilor pentru energie; obstacole artificiale comerciale, precum interzicerea importurilor – compatibilitatea căreia cu regulile OMC este dubioasă, sau procedurile vamale împovărătoare; garanţiile de cooperare militară şi securitate; folosirea conflictelor prelungite în calitate de pîrghii".

Potrivit lui, "Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care promite să marcheze un pas important în asocierea politică şi integrarea economică cu cîţiva dintre vecinii din Europa de Est, "în unele cercuri acesta este văzut clar – şi greşit – ca o ameninţare".

"Ca rezultat, asistăm la o presiune enormă exercitată pe cîţiva dintre partenerii noştri", a remarcat Stefan Fule. Comisarul european a accentuat că ei sînt impuşi să adere la Uniunea Vamală.

"Este adevărat că participarea la Uniunea Vamală nu este compatibilă cu DCFTA negociate cu Ucraina, Moldova, Georgia şi Armenia. Acest fapt nu este cauzat de divergenţe ideologice; nu este vorba de ciocnirea blocurilor economice, nici de jocul cu suma nulă", a spus Comisarul european. El a indicat asupra motivelor juridice şi imposibilităţii de a micşora tarifele vamale în cadrul DCFTA şi, în acelaşi timp, a le majora în cadrul Uniunii Vamale.

În opinia lui Stefan Fule, pentru implementarea sarcinilor asumate, membrii "Parteneriatului Estic" trebuie să fie independenţi în politicile lor comerciale, "ceea ce nu este aplicabil membrilor Uniunii Vamale". În acelaşi timp, el consideră că membrii Parteneriatului Estic au posibilitatea să-și aprofundeze cooperarea cu Uniunea Vamală, probabil, în calitate de observatori, "bineînţeles, participarea la DCFTA este perfect compatibilă cu acordurile de liber schimb existente între partenerii noştri şi alte state din Comunitatea Statelor Independente (CSI)".

Comisarul european a remarcat în mod special că "trebuie să se respecte dreptul fiecărui stat la definirea şi dirijarea relaţiilor cu alte state pe dorinţa lui, în conformitate cu dreptul internaţional", menţionînd că Uniunea Europeană va susţine şi va apăra pe cei presaţi nedrept.

"Vreau să pun accentul pe faptul că AA/DCFTA nu sînt implementate din contul Rusiei. Dimpotrivă, Rusia va beneficia şi ea în mare parte de la integrarea ţărilor Parteneriatului Estic în economia europeană mai largă. În viziunea noastră, în termen lung aceste acorduri vor contribui la crearea eventuală a spaţiului economic comun de la Lisabona până la Vladivostok, bazat pe regulile OMC", a spus Stefan Fule.

Comisarul european a declarat că "Uniunea Europeană este gata să colaboreze cu vecinii în căutarea căilor de promovare a apropierii cadrului normativ al UE cu cel al membrilor Uniunii Vamale".

"Încurajăm partenerii noştri să aprofundeze relaţiile lor cu Rusia, aşa cum procedăm şi noi, însă prin metodele compatibile cu obligaţiile AA/DCFTA. În condiţiile concurenţei mereu crescătoare în economia globală, nu ne putem permite să irosim eforturile pe rivalitatea regională geopolitică. Zidul protecţionist care împarte continentul nostru în doua părţi este ultimul lucru pe care ni-l dorim", a mai declarat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав