Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 288
Transnistria stiri: 1461

Bogdan Țîrdea: Doar o minune poate salva Alianța la etapa actuală

13 sep. 2013,, 02:10   Politică
11347 11
Foto : tribuna.md
Evenimentele din ultimele săptămîni au demonstrat încă odată eșecul coaliției de guvernămînt. Politica externă dă faliment, iar embargoul asupra produselor vinicole moldovenești impus de Rusia, este calificat de experți ca "începutul sfîrșitului". Pe de altă parte opoziția parlamentară în persoana PCRM promite țării o "revoluție de catifea". Analistul politic Bogdan Țîrdea într- un comentariu pentru " Puls " a împărtășit opinia sa cu privire la modul în care s-a schimbat Republica Moldova în ultimii patru ani, și cît de mari sînt șansele comuniștilor de a răsturna în mod democratic elita conducătoare care s-a discreditat.

"Timp de patru ani, pe de o parte, au existat unele progrese tehnice în procesul de integrare europeană, o liberalizare a sistemului politic și mass-media. Dar, pe de altă parte, avea loc procesul de acaparare a instituțiilor statului și de consolidare a sistemului oligarhic. A sistemului pe care îl desemnăm prin termenul de "oligarhie competitivă", atunci cînd guvernul și guvernarea în general au devenit o proiecție a marilor structuri oligarhice – a lui Plahotniuc, Stati, Sturza etc", - spune analistul.

Potrivit analistului, aceste structuri oligarhice de la desemnarea și pînă la formarea guvernului Leancă „și-au subordonat complet toate structurile puterii, inclusiv sistemul judiciar”.

"Acum, ei au început faza finală de capturare a statului – redistribuirea majoră a proprietății de stat. Este vorba despre întreprinderile de stat strategice, care sînt împărțite de anumite grupuri oligarhice, care se regăsesc în prezent în structura puterii. Principala este gruparea dlui Plahotniuc, care a înaintat prin Ministerul Economiei toate aceste mari obiective de stat pentru așa-numita privatizare", - a spus Bogdan Țîrdea.

În acest context B.Țîrdea a atras atenție asupra faptului că obiectivele proprietății de stat expuse astăzi pentru vînzare " în ultimii doi - trei ani, în mod deliberat au fost aduse la faliment de reprezentanții Partidului Democrat".

"Raționînd cu privire la scopul PCRM în lupta împotriva regimului actual, la început trebuie să răspundem clar la întrebarea – în ce măsură PCRM însăși este gata să meargă pînă la sfîrșit. Și în ce măsura partidul este conștient de toate riscurile asociate cu lupta împotriva structurilor oligarhice. La urma urmei, ele pot aplica o lovitură serioasă structurii interne a partidului și în special oamenilor de afaceri care simpatizează PCRM", - consideră analistul.

Starea actuală a coaliției de guvernămînt Bogdan Țîrdea a descris-o ca una dificilă, inclusiv datorită scăderii nivelului de încredere în instituțiile publice în timpul guvernării partidelor din alianță. "În plus, puterea este măcinată de contradicții și conflicte interne. Și acest consens între structurile oligarhice este foarte șubred, foarte instabil", - a subliniat el .

Astăzi și politica internă și cea externă ale coaliției de guvernare dau faliment. Analistul politic a citat exemplul embargoului impus recent de Rusia asupra produselor vinicole moldovenești, ceea ce va constitui o lovitură serioasă pentru economia țării.

"Fermierii se pronunță împotriva TVA. Se ridică Găgăuzia, unde se inițiază referendumuri. În Transnistria sînt nemulțumiți de semnarea acordului de asociere cu UE. Oamenii sînt nemulțumiți de politica autorităților . Desigur, toate acestea luate împreună favorizează opoziția", - a declarat Bogdan Țîrdea.

El a mai declarat că "există o ipoteză că "păpușarul" va încerca să-l destituie pe liderul Partidului Liberal Democrat, Filat, din pozițiile de conducere în partid, să-l numească pe Leancă, iar apoi, după summit-ul de la Vilnius să demisioneze guvernul Leancă, pentru a ajunge la alegeri anticipate undeva prin aprilie - mai".

" Totodată și situația din Partidul Democrat nu este deloc simplă, cum și-ar dori "păpușarul", căci ruda lui Diacov, Focșa, a pierdut funcția de ministru al culturii, Lupu a pierdut funcția de președinte al parlamentului, nu fără efortul " păpușarului". Ca urmare și gruparea lui Lupu și gruparea lui Diacov sînt nemulțumite de situația existentă. În cadrul coaliției continuă lupta, ca urmare a căreia "păpușarul", care controlează astăzi Partidul Democrat, ar putea pierde pîrghiile de control asupra formațiunii. Atunci nu va putea fi evitată scindarea în cadrul Alianței. Astăzi, de fapt, are loc fragmentarea sistemului politic, a partidelor politice, fragmentarea puterii, formarea de clanuri, care deja nu vor fi controlate de puterea de stat", - avertizează analistul.

În orice caz, consideră el, cel mai mare dușman al Alianței este însăși Alianța. " Situația într-adevăr iese de sub control și doar o minune ar putea salva majoritatea aflată la guvernare", - a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав