Cutremure stiri: 506

Kerry anunţă o reuniune SUA-Rusia la ONU pentru stabilirea unei date pentru conferinţa de pace privind Siria,Geneva 2

13 sep. 2013,, 18:00   Externe
2539 0
Foto: businessinsider.com
Statele Unite şi Rusia au decis să se întîlnească la New York în cadrul Adunării Generale a ONU, la sfîrşitul lui septembrie, pentru a încerca să stabilească o dată pentru conferinţa de pace privind Siria, a anunţat John Kerry vineri, relatează AFP.

"Ne vom întîlni din nou la New York, cam pe 28 septembrie (...), pentru a vedea dacă este posibil să găsim o dată pentru conferinţa" Geneva 2, a declarat secretarul de Stat american după întîlnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU şi Ligii Arabe pentru Siria Lakhdar Brahimi. Brahimi este însărcinat cu pregătirea unei conferinţe, cunoscute sub numele de Geneva 2, al cărei obiectiv este căutarea unei soluţii la conflictul sirian. Misiunea sa se află într-un impas total de două luni, în lipsa unui consens internaţional. Ultima sa întîlnire tripartită cu oficiali de rang înalt ruşi şi americani a avut loc în iunie, la Geneva, dar nu a reuşit să conducă la vreun rezultat concret.

De asemenea, Brahimi s-a întîlnit cu Kerry joi. Secretarul de Stat american şi ministrul rus de Externe se află la Geneva pentru a încerca să ajungă la o înţelegere cu privire la mijloacele de securizare, iar apoi la o eliminare a arsenalului chimic sirian. "Sîntem de acord să spunem că am purtat discuţii constructive" joi, a subliniat Kerry.

După întîlnirea lor cu Brahimi, la sediul ONU de la Geneva, Kerry şi Lavrov s-au întors la hotelul unde se află delegaţiile de experţi şi diplomaţi, care continuau discuţiile. "Amîndoi, Serghei Lavrov şi cu mine, ţările noastre, preşedinţii noştri sîntem preocupaţi de morţi, distrugeri şi acte ale celor două părţi, de toate părţile care provoacă tot mai mulţi refugiaţi, de o catastrofă umanitară tot mai mare. Sîntem hotărîţi să lucrăm împreună, începînd cu iniţiativa asupra armelor chimice, cu speranţa că eforturile noastre vor fi răsplătite şi vor aduce pace şi stabilitate în această regiune tulburată a lumii", a mai spus Kerry.

Lavrov a subliniat, la rîndul său, asupra angajamentului Rusiei faţă de organizarea acestei conferinţe de pace şi a îndemnat din nou ca "toate grupurile societăţii siriene să fie prezente la ea". "Părţile siriene trebuie să ajungă la un consimţămînt cu privire la organul de guvernămînt de tranziţie care va dispune de întreaga autoritate", a adăugat el. "Vom vedea la New York unde ne aflăm şi ce gîndesc şi fac părţile siriene în acest sens", a mai spus Lavrov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав