Cutremure stiri: 506

Moldova a dublat consumul de energie electrică din Ucraina

17 sep. 2013,, 14:19   Societate
3118 0
Foto: donbass.ua
Ucraina a livrat Moldovei, la începutul lunii septembrie, energie electrică în valoare de 1,143 mlrd. кW/h, ceea ce reprezintă dublul exportului, comparativ cu perioada similară a anului 2012.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul ucrainean al Energiei şi Industriei Cărbunelui, citat de Agenţia "Infotag", ţara vecină ne-a majorat livrarea cu 8,4% sau pînă la 6,68 mlrd. кW/h.

Moldova este cel mai important consumator de energie electrică ucraineană, după Ungaria şi Belarus. Ucraina mai exportă curent Slovaciei, României, Poloniei şi Rusiei.

De la 1 aprilie, Moldova primeşte energie electrică ucraineană de la "DTEK Vostokenergo", care a semnat un contract anual corespunzător cu "Gas Natural Fenosa - Republica Moldova". Preţul la energie este stabil din anul 2012 - de 6,9 cenţi SUA pentru 1 kW / h.

Republica Moldova produce doar 20 - 25% din energia necesară pentru consum. În afară de furnizorul de energie din Ucraina, Moldova mai procură energie electrică, la acelaşi preţ, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan din Transnistria şi care aparţine companiei "Inter RAO EES" din Rusia.

"DTEK Vostokenergo" SRL este parte din Compania de Combustibil şi Energie din Donbass (DTEK) care are în componenţă trei centrale electrice cu termificare: Zuevo, Kurahovo şi Lugansk. Întreprinderile "DTEK Vostokenergo" au o capacitate instalată de 4157 MW. Preşedintele celei mai mari companii private de energetică din Ucraina este Rinat Ahmetov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав