Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

ANPCI solicită AGEPI să pună capăt haosului de pe piața drepturilor de autor din Moldova

17 sep. 2013,, 17:47   Societate
4892 0
Foto: infotag.md
Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale (ANPCI), împuternicită să colecteze remunerațiile pentru drepturile de autor din Republica Moldova, solicită Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) să depună toate eforturile astfel încît să fie pus capăt haosului de pe piața drepturilor de autor.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă la ”Infotag”, președintele ANPCI, Iurie Gheorghiță, a menționat că, deși legislația stipulează clar că în Moldova trebuie să existe o singură asociație care colectează remunerațiile pentru drepturile de autor, în decembrie 2012, AGEPI a eliberat un ordin special în acest sens și Asociației ”Drepturi de Autor şi Conexe” din Republica Moldova (AsDAC).

”Noi am contestat decizia în instanța de judecată și pînă în prezent instanța nu s-a expus pe marginea subiectului. În același timp, AsDAC consideră că activează legal și continuă să colecteze bani pentru drepturile de autor. La solicitarea noastră de a comenta situația, conducerea AGEPI explică acest lucru prin faptul că piața drepturilor de autor trebuie liberalizată. Însă despre ce liberalizare poate fi vorba cînd acest lucru provoacă haos?”, se întreabă Iurie Gheorghiță.

Potrivit lui, ANPCI a solicitat procuraturii să verifice cum sînt repartizați banii pe care îi colectează AsDAC.

”În rezultatul verificărilor, procuratura a intentat un dosar penal. Datele auditului independent efectuat în cadrul procesului penal prezintă noi informații şocante despre soarta remunerării titularilor de drepturi. Cu încălcarea legislației în vigoare, în baza unei legi abrogate, numai pentru anul 2011, în total s-au colectat 6,9 mil. lei, însă deținătorilor de drepturi de autor li s-a achitat doar 3 mil. lei. Totodată, distribuirea recompensei autorilor a avut loc conform unor criterii necunoscute”, a spus sursa citată.

Conducerea ANPCI acuză AsDAC de faptul că utilizează banii irațional.

”În anul 2011, suma salariului achitat a constituit 1,3 mil. lei, inclusiv 408 mii lei achitați în afara salariului de bază. Cheltuielile pentru achiziţionarea rechizitelor de birou sînt mărite nejustificat. De exemplu, în anul 2011 s-a procurat hîrtie în suma de 20 de mii de lei (circa 1 000 pagini pentru o zi lucrătoare), pixuri în suma de 2,2 mii (circa 500 de pixuri)”, a spus președintele Asociației, precizînd că ”a sosit timpul stopării activităţii Asociaţiei AsDAC”.

Membrii Asociației ANPCI sînt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu întreprind niciun fel de măsuri pentru ca pe piața drepturilor de autor din R.Moldova să fie ordine, iar interpreții, compozitorii și textierii să-și primească remunerațiile.

”În opinia mea, tot haosul este generat de AGEPI. Dacă această instituție de stat nu dorește ordine pe piața drepturilor de autor, atunci trebuie lichidată”, consideră compozitoarea și interpreta Maria Stoianov.

Compozitorul Veaceslav Daniliuc a menționat că peste hotare artiștii trăiesc din remunerațiile pe care le primesc pentru drepturile de autor.

”Atît timp cît în Moldova nu va fi regulă și nu va exista doar o singură asociație împuternicită să colecteze banii pentru drepturile de autor, atunci oamenii de creație vor primi sume mizere de bani. În prezent, Asociația noastră nu poate activa, deoarece mergi să colectezi banii din baruri și restaurante, iar acolo ni se spune că au dat deja banii altei asociații. Noi vrem să lucrăm transparent, iar AGEPI trebuie să ne ofere această posibilitate în baza legii”, a spus compozitorul.

Conducerea Asociației ANPCI a anunțat că a semnat deja mai multe contracte cu cei mai importanți radiodifuzori din Moldova pentru achitarea banilor pentru drepturile de autor.

ANPCI mai solicită conducerii Republicii Moldova să intervină prompt și concret în vederea păstrării și dezvoltării tezaurului național.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?