X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Curtea Constituţională a stabilit că petiţiile anonime nu trebuie să fie examinate

18 sep. 2013,, 10:08   Societate
3961 0
Foto : newsmoldova.md
Petiţiile anonime nu trebuie să fie examinate. La această concluzie au ajuns judecătorii Curţii Constituţionale (CC), care au examinat marţi sesizarea depusă de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) în acest sens.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face trimitere la comunicatul emis de CC, în conformitate cu prevederile articolului 52 alin. (1) din Constituţie, cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

"Norma constituţională oferă cetăţenilor dreptul de a se adresa autorităţilor publice la propria lor iniţiativă şi posibilitatea de a-şi revendica drepturile lezate anterior. Totodată, Curtea a conchis că, din textul articolului 52 din Constituţie, rezultă cu claritate că orice petiţie urmează a fi semnată şi, deci, trebuie să conţină datele de identificare ale petiţionarului. Curtea a reţinut că, prin formularea sa expresă, textul constituţional nu instituie şi nici nu protejează juridic un drept la petiţionare anonimă", se menţionează în comunicat.

Curtea a statuat că, prin stabilirea în lege a obligaţiei autorităţilor competente de a examina petiţiile anonime în cazul în care conţin informaţii referitoare la securitatea naţională sau ordinea publică, legiuitorul a inclus prevederi legale care depăşesc cadrul constituţional şi, astfel, a modificat în fapt conţinutul normei constituţionale fără o revizuire a Constituţiei. "Or, modul de redactare a articolului 52 din Constituţie nu lasă la discreţia Parlamentului o marjă de manevră care i-ar permite acestuia să instituie excepţii de la regula semnării petiţiilor", se spune în comunicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав