Cutremure stiri: 501

Moldovei îi revin 17% din țigările de contrabandă de pe piața Ucrainei

25 sep. 2013,, 11:36   Economie
3244 0
Foto: wikimapia.org
Republicii Moldova îi revin 17% din țigările de contrabandă de pe piața Ucrainei, vorba fiind de producția Combinatului ”Tutun CTC”. Aceste date se conțin în studiul realizat de compania ”TNS Ucraina” pentru asociația ”Ucrtabak”. Potrivit publicației ”Kommersant-Ucraina”, studiul a fost realizat pe parcursul lunii iunie 2013, timp în care au fost chestionați 3000 de fumători. Datele monitorizării arată că principalul furnizor de țigări de contrabandă pe piața Ucrainei este Rusia cu o pondere de 54%. În mare parte este vorba despre producția companiei ”Donskoi tabak”, care ocupă 52% din piața ilegală a țigărilor în Ucraina. Urmează Fabrica de Tutun din Grodno (Belarus) cu 21% și Combinatul ”Tutun CTC” din Chișinău cu 17%.

Potrivit reprezentantului companiei ”JTI Ucraina”, Alexandr Korgut, prețul mediu la țigările de contrabandă din Rusia, în anul 2013, constituie 6,02 hrivne. Prețul la țigările de contrabandă din Belarus și Moldova constituie 5,42 și 4,29 hrivne, respectiv. Prețul mediu legal al țigărilor de pe piața ucraineană constituie circa 10 hrivne.

Potrivit datelor studiului, în ianuarie-iunie 2013, ucrainenii au consumat peste 7 mld. de țigări de contrabandp sau contrafăcute. Ponderea acestora a crescut, comparativ cu anul precedent, cu 84% și a alcătuit 9,2%. Astfel, în anul curent, aproape fieacare a zecea țigaretă consumată în Ucraina a fost de proviniență ilegală. Potrivit estimărilor ”Ucrtabak”, pierderile bugetului de stat al Ucrainei din cauza țigărilor de contrabandă constituie 1,5 – 2 mld. hrivne, iar în perspectivă această cifră ar putea atinge 3 mld. hrivne.

Printre cauzele creșterii pieței ilegale a țigărilor reprezentanții companiilor de tutun numesc majorarea accizelor. Producătorii ucraineni de țigări insistă asupra înăspririi controlului la hotar și răspunderea pentru comercializarea și păstrarea mărfurilor de contrabandă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав