X 
Cutremure stiri: 504

Benjamin Netanyahu: Iranul trebuie să renunţe la "programul nuclear militar"

1 oct. 2013,, 11:20   Externe
2111 0
Foto: mignews.com
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a cerut luni Iranului să renunţe la "programul nuclear militar", propunînd, în cadrul întrevederii cu preşedintele SUA, Barack Obama, intensificarea sancţiunilor împotriva republicii islamice.

Benjamin Netanyahu a făcut aceste declaraţii la trei zile după prima convorbire directă pe care Barack Obama a avut-o cu noul preşedinte iranian, Hassan Rohani.

"Este imperativ ca Iranul să nu se doteze cu arme nucleare, premierul Netanyahu şi cu mine am fost de acord asupra acestei chestiuni de la început", a declarat Obama.

"Aşteptăm acţiuni din partea Iranului care să confere încredere comunităţii internaţionale", a adăugat Obama.

Obama a subliniat că, atîta timp cît cuvintele președintelui iranian Hassan Rouhani nu vor fi confirmate de acțiuni Statele Unite nu exclud nicio acțiune, inclusiv militare, împotriva Iranului.

"Eu nu scot din calcul nicio opțiune", - a spus Obama.

Benjamin Netanyahu, la rîndul său, continuă să insiste asupra temerilor Israelului că Iranul încearcă să distrugă statul evreu, și, în orice caz, nu trebuie permis faptul ca Iranul să obțină arme nucleare. Netanyahu a declarat că în cazul în care îmbogățirea uraniului va continua, în ciuda discuțiilor cu țările P5 +1, ar trebui să fie înăsprite sancțiunile împotriva Iranului.

Primul-ministru a subliniat de asemenea că Israelul își rezervă dreptul la auto-apărare.

Președintele Obama a declarat că Statele Unite, angajîndu-se în negocierile cu Iranul, evaluează realist situația. De asemenea, el a promis că Statele Unite vor consulta Israelul privind negocierile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав