Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Tinerii tentați să plece din Moldova ar putea rămîne doar cu o singură condiție – opinie (VIDEO)

2 oct. 2013,, 11:11   Societate
11251 7
Foto: noi.md
Pînă în 2030, o treime din populația R.Moldova vor fi persoane în etate. Și asta pentru că 60 la sută dintre cetățenii, care pleacă din țară sînt tinerii. Despre aceasta a declarat pentru NOI.md. Alexandru Zgardan, profesor universitar, expert în finanțe și economie.

„Există doi factori esențiali, care vor determina această situație: cel demografic și cel migrațional. Noi, dacă în ultimii 20 de ani am intrat în faza decreșterii populației, atunci mai avem nevoie încă de 20 pentru a reveni la faza, la care am fost. Teoretic, e posibil, dar majoritatea tinerilor au gînd să plece din țară. Există și un raport realizat în 2010 de Universitatea de la Oxford, potrivit căruia Moldova ocupă locul 10 după pierderea oamenilor economic activi», a precizat expertul.

Un alt aspect, care motivează tinerii să părăsească țara ar fi cel social. „Sistemul de pensii deja este afectat. Anual, din bugetul de stat se alocă sume pentru acoperirea deficitului de pensii. Și situația va degrada și mai mult. Cei tineri văd că, în prezent, pensiile sunt mici , iar peste 30-40 de ani înțeleg că vor fi și mai mici. Rata de înlocuire a pensiilor față de salarii va fi mult mai gravă decît acum», a mai adăugat Alexandru Zgardan.

Statul ar trebui să stimuleze tinerii și să le ofere condiții pentru a rămîne în țară, or, acest lucru, nu se întîmplă. „Prin pseudo-reforme nu se schimbă nimic. Suntem o țară, care de vreo 20 de ani nu știe, unde merge. Avem legi doar pe hîrtie, nu suntem un stat de drept funcțional. Instabilitatea aceasta îi stresează pe cetățeni. E greu să te decizi să-ți formezi o familie, dacă nu știi ce va fi în următorii 5 ani. Acum Guvernul spune că gastarbeiterii moldoveni trebuie să revină acasă, dar aceștia nu o vor face. Ei investesc acolo unde muncesc, iau credite, își cumpără locuințe. Cred că și elita realizează că R.Moldova guvernată în actualul format nu va ajunge nicăieri. Cei care conduc țara ar trebuie să ofere o speranță pentru cei tineri, o stabilitate pentru un viitor bun în patria lor. Deocamdată, însă rămîn în continuare atractive diversele oferte și programe, care îi îndeamnă să-și găsească rostul în altă parte», a concluzionat profesorul universitar.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав