X 
Cutremure stiri: 504

Guvernul acceptă participarea militarilor moldoveni la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo

3 oct. 2013,, 11:10   Societate
2933 0
Foto: click.md
Guvernul acceptă participarea militarilor moldoveni la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo. Cabinetul de Miniştri a aprobat miercuri un proiect de hotărîre a Parlamentului în acest sens.

Potrivit Agenţiei "Infotag", viceministrul Apărării, Igor Panfile, a menţionat în cadrul şedinţei că reieşind din cadrul legal internaţional şi internaţional RM poate să-şi permită participarea la operaţiunile internaţionale de gestionare a crizelor.

Potrivit proiectului, participarea Moldovei la operaţiunea din Kosovo este preconizată începînd cu 1 noiembrie 2013, pînă la aprobarea unei decizii de sistare a participării RM la operaţiune.

Moldova urmează să participe la operaţiunea de menţinere a păcii cu un pluton de infanterie uşoară, compus din 33 de militari, destinat pentru misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, o echipă de geniu, compusă din şapte militari, destinată pentru misiuni de reconstituire şi deplantare a minelor, un ofiţer de stat major, armament, muniţie.

Viceministrul a menţionat că pentru aflarea timp de un an a contingentului militar din RM în Kosovo, sînt necesari în jur de 2,5 mil. dolari.

"Cea mai mare parte a cheltuielilor de logistică va fi acoperită de Italia. Din partea RM se solicită suma anuală de 923 mii dolari. Banii vor fi utilizaţi pentru diurnele militarilor şi asigurările medicale. O rotaţie a militarilor va costa 457 mii de dolari", a spus viceministrul.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că pentru a beneficia de sprijin din partea comunităţii internaţionale, Moldova trebuie să contribuie şi ea la menţinerea securităţii internaţionale.

"Este o şansă bună pentru a arăta ataşamentul pe care îl avem pentru comunitatea internaţională. Regiunea este stabilă şi cu riscuri minore. Oricum decizia politică urmează să fie luată de Parlament", a spus Leancă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав