Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Funcţionari din Moldova şi din Rusia contribuie la monopolizarea exporturilor de fructe şi legume în Rusia

4 oct. 2013,, 11:48   Societate
3781 3
Foto: noi.md
Cu ajutorul unor funcţionari din Moldova şi din Rusia, un grup de oameni de afaceri moldoveni încearcă pe parcursul a trei ani să obţină controlul asupra fluxurilor de exporturi de produse pomi-legumicole către Rusia, evaluate la $100 mil.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", astfel scrie ziarul "Panorama" în numărul de vineri, în investigaţia "Coridor verde" pentru Moldova frăţească".

Făcînd referire la documente, publicaţia constată că "în anul 2013 pe lîngă reprezentanţii fiscului moldovenesc şi colaboratorii fito-sanitari, vameşi din Rusia şi din Moldova s-au arătat interesaţi de produse".

Conform unor înţelegeri scrise dintre şefii serviciilor vamale, "de la finele lunii iulie vameşii ruşi şi moldoveni recomandă livrarea în Rusia a recoltelor anului 2013 prin 5 depozite-terminal de păstrare provizorie (DP): la vama Breansk - DP "Art-Servis-Klinţî"; la cea din Kaluga - "Ober-Motors", la cea din Moscova - "Kedr", "Lion", "Ost-terminal".

"La majoritatea DP din 19 august preţul introducerii unui camion din Moldova a săltat de aproape 10 ori - de la 2-3 mii ruble la 25 mii ruble ($750). Exportatorii cred că această data este începutul operaţiunii cu titlul "coridorul verde", scrie ziarul.

Potrivit informaţiei lui Veaceslav Balacci, fost şef al direcţiei politică tarifară a Serviciului Vamal al Republicii Moldova, "o parte din sumele de mită, încasate la unele terminale din Rusia, a cîte $100-200 de la fiecare autocamion din Moldova, ajungea la funcţionari ruşi, restul, circa $300-400, prin intermediul unor persoane din anturajul lui Leonid Coca, erau transmise unor funcţionari moldoveni de la vamă şi din Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova".

Publicaţia precizează că "numele lui Leonid Coca, conducătorul Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Produse Vegetale din Moldova către Rusia "MoldRosProdExpo" a ajuns să fie auzit de participanţii la piaţă încă în anul 2010".

Conform spuselor ex-ministrului Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, "atunci, la sugestia unor oameni de afaceri şi funcţionari din Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova, Rosselhoznadzor era dispus să limiteze numărul de exportatori moldoveni de la 150 la 33 de companii", iar "majoritatea firmelor ajunse pe lista scurtată reprezentau ceva de genul "matrioşka rusă".

Potrivit investigaţiei, "în anul 2013 Coca a solicitat de asemenea serviciului vamal al Rusiei desemnarea a cinci terminale pentru importuri simplificate de produse din Moldova".

"Coca a spus că schema de urcare a preţurilor de către terminale este un mit. Conform afirmaţiilor sale, pentru firmele din asociaţia sa niciun terminal nu a ridicat costul transportării produselor", scrie ziarul, citînd opinia şefului asociaţiei.

Solicitat de publicaţie, conducătorul Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Moldova "UniAgroProtect", Alexandr Slusari, a comunicat că pe parcursul celor circa două săptămîni ale lunii august cît a funcţionat schema "coridoarelor verzi", fermierii s-au aflat într-o stupoare totală".

"Avînd în vedere devămuirea care s-a scumpit, producătorii au preferat să nu culeagă recoltele deloc ca să nu dea fructele cu 20-30% mai ieftin", constată Slusari, arătîndu-se nedumerit de faptul că "atunci cînd s-au ales depozitele provizorii, nu se ştie de ce decizia s-a luat doar pe baza solicitării lui Coca, care reprezintă o singură asociaţie, dar nimeni nu a consultat celelalte 150 de companii moldoveneşti, care fac parte din altă asociaţie".

În investigaţie se mai arată că "presiunile asupra exportatorilor continuă". În special, din 3 septembrie, la solicitarea şefului fiscului moldovenesc, Ion Prisăcaru, vama a intensificat controlul asupra unui număr de 69 de exportatori, instalînd posturi fiscale.

"Oamenii de afaceri spun despre instalarea posturilor că este o metodă suplimentară de presiune asupra tuturor celor care au refuzat să lucreze în condiţiile "coridorului verde", în timp ce Prisăcaru este de părere că tuturor celor ajunşi pe lista menţionată "exporturile trebuie să le fie interzise", pentru că "sînt nişte hoţi" şi trebuie "trimişi la puşcărie", mai comunică ziarul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?