X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Vlad Filat: "integrarea europeană" a Moldovei este "un proces al elitelor", nu a poporului

5 oct. 2013,, 03:18   Politică
16530 25
Foto: infoprut.ro
"Eforturile Moldovei de a valorifica valorile UE vor face din RM un lider în " Parteneriatul Estic " - a spus comisarul european pentru extindere și Politica de Vecinătate, Stefan Füle făcînd bilanțul discuțiilor avute la Chișinău cu prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă, relatează agenția Regnum cu referire la serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

El a dat asigurări că semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE va fi benefică nu numai pentru Moldova, dar și pentru Transnistria . "Mă refer la cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci cînd spun "beneficii", care derivă atît din acordul de asociere, cît și din liberalizarea regimului de vize. Vorbesc despre extinderea exporturilor, locuri de munca – adică beneficiile care vor urma imediat după Acordul de liber schimb", - a spus Füle. De asemenea, el a menționat că parafarea și semnarea acestor acorduri nu înseamnă că Republica Moldova ar trebui să renunțe la piața de est.

La rîndul său, Iurie Leancă, a declarat că Republica Moldova "a făcut alegerea de a deveni o țară europeană în 2009". "Avem timp pentru a convinge oamenii că aceasta este alegerea potrivita, care va duce la o viață mai bună", - a declarat șeful Guvernului Republicii Moldova.

În cadrul vizitei la Chișinău, Stefan Füle, de asemenea, s-a întîlnit cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. "Vom realiza reformele, obligațiile pentru care sînt luate în cadrul programului "Parteneriatul Estic", în ciuda rezistenței forțelor din interiorul țării și din afara ei politicii de apropiere de Uniunea Europeană - a declarat Timofti. - Autoritățile moldovenești au voința politică pentru a atinge aceste obiective".

Comisarul european a spus la rîndul său că reforma justiției și lupta împotriva corupției sînt un test major de conformitate cu standardele UE pentru autoritățile Republicii Moldova. "Noi nu vrem să auzim doar declarații de intenție. Reformele ar trebui să dea rezultate. Viitorul Republicii Moldova nu poate fi lăsat la cheremul funcționarilor care sfidează legea", - a spus Stefan Füle.

De asemenea, el sa întîlnit cu liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat. Politician moldovean a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul și ajutorul său și a exprimat opinia că "integrarea europeană nu poate să rămînă un proces al elitelor, ci trebuie să fie al societății întregi".

De remarcat faptul că comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate a sosit la Chișinău pentru a participa la Forumul Societății Civile a țărilor "Parteneriatului Estic" .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?