X 
Cutremure stiri: 500

Tulbure: Audierile în cazul BEM au fost o discreditare totală a guvernului

5 oct. 2013,, 03:35   Politică
4021 1
Foto: forum.md
Declarația a fost făcută de fostul reprezentat al Moldovei la CE și ONU, Alexei Tulbure, vorbind despre audierile parlamentare din 3 octombrie privind cedarea controlului statului asupra Băncii de Economii și a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

”Audierile au fost o oportunitate foarte bună pentru Guvern, pentru Iurie Leancă, care s-a declarat un luptător cu corupția. A fost o oportunitate fantastică de a se reabilita în fața cetățenilor proprii, dar și a partenerilor internaționali în problema cedării BEM și dării în concesionarea a Aeroportului”, a declarat sursa citată, subliniind că ”cele două cazuri sînt hoții a proprietății de stat, nici privatizare nu s-a produs, pur și simplu aceste active de stat au fost transmise în mîinile unor companii sau persoane private străine”.

Potrivit sursei citate, nu doar cetățenii Moldovei au înțeles că este vorba despre delapidarea bunurilor de stat în cele două cazuri, acest lucru a fost indicat și de reprezentanții partenerilor externi ai Moldovei, cum ar fi ambasadorul Germaniei sau SUA.

”Guvernul a avut oportunitatea să-și revadă greșelile și să se reabiliteze. Ei au eșuat, nu s-au folosit de această oportunitate și au insistat asupra poziției sale și astfel au venit în apărarea furtului. Au venit în susținerea acestei delapidării. Din păcate au fost susținuți și de majoritatea parlamentară, care a devenit una mută, inertă și amorfă, care are doar rolul să acopere hoțiile lui Filat și Plahotniuc”, a adăugat sursa citată.

În aceeași ordine de idei, Alexei Tulbure susține că audierile au fost totuși utile, ”pentru că s-au scos în vileag mai multe scheme criminale prin care s-au produs delapidările de la bancă, au fost extrase milioane de euro pe parcursul mai multor ani”. ”Lumea a ascultat și a văzut care este poziția opoziției și puterii. Ceea ce s-a produs ieri și votarea finală a proiectului guvernului este începutul sfîrșitului acestei guvernări. Toată lumea a înțeles că cu acești oameni nu mai ai ce vorbi. Este o discreditare totală a Guvernului Leancă care a devenit o cortină a hoțiilor”, a concluzionat Tulbure.

Pe data de 3 octombrie au fost organizate audieri în cazul Băncii de Economii și a Aeroportului Internațional Chișinău, care a durat mai bine de 12 ore. Majoritatea parlamentară, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Corman, au construit astfel scenariul audierilor pentru a limita opoziția de la discuții și întrebări. Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în cadrul audierilor că acestea sînt trucate și că nu au loc într-un mod democratic.

La finele audierilor, majoritatea parlamentară a aprobat o hotărîre în care constată că cele două proceduri prin care proprietăți importante de stat au fost cedate companiilor private din afara țării, au fost legale, benefice și necesare. Fracțiunea PCRM a avut un alt proiect de hotărîre prin care constată multiplele încălcări, dar nu a fost susținut de parlamentarii din coaliția de guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав