X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Cutremurul de duminică ar putea fi un vestitor al unui dezastru natural mai puternic

10 oct. 2013,, 11:17   Societate
22079 1
Foto: libertatea.ro
În 2009, la un congres ce s-a ţinut în Statele Unite, “European Seismology Calculation”, seismologul român George Purcaru a vorbit pentru prima dată despre cutremurul de 7,2 grade care ar putea avea loc în România în 2013, relatează Libertatea.ro.

Predicţia nu a fost luată în seamă. În iunie 2013, acelaşi seismolog a avertizat: “Seismul prezis de mine pentru acest an va avea o magnitudine maximă de aproximativ 7,2 grade”.

În septembrie au început mişcările tectonice din Izvoarele, judeţul Galaţi, însoţite de zgomote sinistre, care pînă acum nu au o explicaţie ştiinţifică. Apoi, pe 6 octombrie, faliile tectonice vrîncene au zguduit România cu o magnitudine de 5,5 grade.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pămîntului, a avertizat că seismul de 5,5 grade ar putea preceda un cutremur mai mare.

El a observat că oamenii de știință nu s-au așteptat ca la magnitudini relativ mici undele seismice să fie resimţite şi în Bulgaria, şi în Republica Moldova.

„E adevărat, înainte de ’77 şi înainte de ’86 şi chiar înainte de 1940 (cînd au avut loc cele mai puternice seisme din România - n.r.) au existat nişte cutremure moderate ca acela de duminică dimineaţa care au precedat cutremurul mare. La intervale diferite: cinci luni, patru luni sau chiar şi mai puţin. Da, teoretic, e posibil, nu putem exclude în totalitate faptul că acesta ar putea fi un preşoc”.

Profesorul George Purcaru are la activ patru preziceri ale cutremurelor care s-au adeverit. Primul a avut loc în România în 1977, al doilea a fost în Italia în 1981, cînd a prezis numai locul. Apoi cutremurul în Insulele Aleutine (1994), care i-a adus omului de știință recunoștința pentru cea mai precisă predicție din lume (locul, timpul și magnitudinea) a fost prezis împreună cu doi americani. A patra - Insulele Solomon (2007) – savantul a prezis locul și magnitudinea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?