Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

O iarnă grea ar putea arunca Europa într-o criză energetică

11 oct. 2013,, 03:32   Societate
3691 0
Foto: diacaf.com
Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică din cauza unei ierni grele, pe fondul dependenţei de energie regenerabilă şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, avertizează un raport realizat de compania de consultanţă Cap Gemini şi prezentat de Bloomberg.

Aproximativ 60% dintre centralele care se bazează pe gaze din Europa sînt în pericol să fie închise pînă în 2016, potrivit estimărilor companiei americane de consultanţă IHS, citată de Cap Gemini.

"Aceste centrale, care sînt indispensabile pentru asigurarea livrărilor în perioadele de vîrf de consum, sînt înlocuite cu instalaţii de producere a energiei regenerabile, puternic subvenţionate, dar a căror producţie este volatilă", se arată în raport.

În plus, companiile se orientează către cărbunele mai ieftin exportat de SUA, unde a crescut cererea de gaze. Interesul pentru cărbunele care este mai poluant este susţinut de scăderea costului certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon.

Cap Gemini cere o reformă a sistemului de tranzacţionare a acestor certificate, pentru creşterea preţului acestora. Totodată, compania de consultanţă solicită o mai bună coordonare pe piaţa europeană, astfel încît să fie asigurată o capacitate suficientă de producţie pentru perioadele cu cerere ridicată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?