Cutremure stiri: 506

„Deni”: În caz de confruntare dură cu Kremlinul Ucraina ar trebui să joace cartea transnistreană

12 oct. 2013,, 00:30   Externe
5045 4
Foto : nr2.ru
Într-o perioadă dificilă după semnarea posibilă a Asocierii cu UE, Ucraina poate și ar trebui să joace cartea Transnistriei în caz de confruntare acută cu Kremlinul, scie publicația kieveană „Deni”.

"Kremlinul are un conflict regional preferat – cel transnistrean. Trebuie remarcat faptul că și Republica Moldova intenționează să parafeze la Vilnius acordul cu UE. Și este o durere de cap a diplomației ruse nu mai mică decît cursul Ucrainei spre Europa.

La Moscova Transnistria pro-rusă întotdeauna a fost văzută ca un mijloc eficient de presiune asupra Republicii Moldova și Ucrainei. Mai ales pentru că acolo se află contingentul militar rus", - notează ziarul.

Transnistria, amintește "Deni" este complet tăiată de Federația Rusă:
"Comunicarea se relizează numai prin Ucraina. În condițiile deteriorării relațiilor dintre Kiev și Moscova și trecerii acesteia la războaie comerciale, ceva similar se poate poate întîmpla cu Transnistria.

Desigur, foametea în regiunea separatistă nu va fi admisă, acolo sînt peste 150 de mii de cetățeni cu pașapoarte ucrainene, dar să creeze dificultăți serioase, în special Moscovei, Kievul ar putea.

S-a întîmplat în perioada sovietică că aproape toată metalurgia și construcția de mașini din Moldova s-au concentrat pe malul stîng al Nistrului. Astăzi, proprietar al acestor companii este mediul de afaceri rus. Atunci cînd, în luna noiembrie, Ucraina și Republica Moldova vor intra în zona de comerț liber cu Uniunea Europeană, Transnistria ar fi complet înconjurată de teritorii sub jurisdicție vamală și comercială europeană. În astfel de circumstanțe perspectivele Transnistriei vor fi în mare măsură determinate de comportamentul Kievului ", - prezice publicația.

Si aceste perspective sînt vagi:

" Nu este greu să ne imaginăm că, în caz de agravare serioasă și închidere a frontierelor marele business transnistrean se va muta în cîmpul economic al Moldovei. În consecință, problemele de care sînt interesați proprietarii nu vor fi rezolvate la Tiraspol, ci la Chișinău și într-o anumită măsură la Kiev.

Federația Rusă nu are pîrghii pentru a schimba situația. Este clar deja că războaiele comerciale și ale gazelor nu pot schimba vectorul politicii externe a Ucrainei și RM. Dimpotrivă, orice astfel de agravare întărește dorința elitelor politice din cele două țări, de a scăpa cît mai curînd posibil de presiunea Rusiei și a se îndepărta pe cît posibil de Moscova. Inclusiv de a smulge din mîinile Kremlinului așa un istrument cum ar fi promovarea și sponsorizarea separatismului regional. Ca urmare , Kremlinul va pierde sprijinul în regiune și va pierde tot interesul pentru ea, mai ales politic ", - scrie "Deni".

Cu toate acestea, deocamdată Kievul nu va agrava din proprie inițiativă situația din Transnistria:

" În prezent, Ucraina este interesată în menținerea stabilității în regiune " – îl citează ziarul pe directorul Centrului pentru Studierea problemelor Societății Civile Vitali Kulik.

" E de înțeles. Transnistria este un coz în negocierile cu Moscova și Kievul nu-l va arunca în grabă pe masă. Dar dacă la Moscova vor avea căștig de cauză spiritele înfierbîntate, atunci această carte va fi jucată. Și Moscova nu are cu ce să răspundă.

Se pare că orele separatismului transnistrean sînt numărate" – concluzionează ziarul Kiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав