X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Peste 65% din populația Găgăuziei pledează pentru aderarea la Uniunea Vamală

12 oct. 2013,, 11:00   Politică
3882 3
Foto: gagauzinfo.md
Cea mai mare parte a comunității găgăuze susține cooperarea cu Rusia și integrarea în Uniunea Vamală (65,1 %). Totodată, pentru integrarea țării în Uniunea Europeană pledează numai 6,4 % - aceasta este concluzia unui studiu sociologic realizat de Centrul pentru Tehnologii Politice "PolitKontakt" din autonomie. La o conferință de presă, directorul centrului, Andrei Medvedev, a spus că dacă la nivel național în R.Moldova, susținătorii integrării în Uniunea Vamală alcătuiesc 44 %, în Găgăuzia aceștia constituie 65,1 %.

Susținători mai activi ai integrării în UV nu sînt vorbitorii de limba rusă, dar anume găgăuzii și bulgarii cu o identitate etnică stabilă.

Potrivit studiului, dacă în viitorul apropiat ar avea loc un referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală, prezența la vot ar fi de 75 %. Cu toate acestea, cei mai mulți găgăuzi care ar veni la urne ar vota cu siguranță în favoarea integrării eurasiatice.

"Astfel, referendumul poate fi un mijloc eficient de mobilizare a societății găgăuze, care nu vede o altă cale de a-și proteja opiniile privind politica externă. O alternativă a referendumului este modificarea actualului statut al autonomiei sau renunțarea la identitatea regională, care presupune concentrarea exclusiv pe problemele socio-economice locale", se spune în raportul lui Medvedev.

Sociologul a subliniat că, potrivit studiului, Găgăuzia rămîne extrem de săracă și anume bunăstarea este principalul criteriu de determinare a politicii externe.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав