Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Liderii actualei guvernări au ajuns în vizorul SIS (VIDEO)

17 oct. 2013,, 11:37   Societate
4493 1
Foto: noi.md
Directorul Serviciului Informații și Securitate, Mihai Balan a confirmat pentru agenția OMEGA că instituția examinează interpelarea fracțiunii PCRM, prin care deputații cer Serviciului să verifice informațiile despre implicarea ex-Premierului, liderului PLDM, Vladimir Filat şi a deputatului PDM, Vladimir Plahotniuc, într-o serie de cazuri de corupţie, dezvăluite recent.

”Solicitarea a ajuns și o vom examina conform legislației. Am primit-o ieri, o vom examina și vom vedea în contextul legislației cum ține de competența Serviciului de Informații și Securitate”, a declarat miercuri, 16 octombrie, Mihai Balan pentru agenția OMEGA.

Solicitat să specifice de ce SIS nu s-a autosesizat după apariția acuzațiilor lui Renato Usatîi la adresa celor doi demnitari, Balan a lăsat să se înțeleagă că Serviciul nu a reușit să o facă. ”Noi am primit-o din momentul în care a apărut în presă aceste informații, cam tot atunci am primit și această adresare de la partidul respectiv”, a precizat Balan.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor a remis conducătorilor organelor de drept (SIS, MAI, PG, CNA) solicitări în care le cere să se autosesizeze în legătură cu declarațiile recente ale omului de afaceri, Renato Usatîi, care a dezvăluit mai multe cazuri grave de corupție cu implicarea lui Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc.

PCRM a cerut ”SIS, PG, CNA şi MAI să întreprindă toate măsurile necesare, conform competențelor și obligațiunilor de serviciu ce le revin, pentru a verifica mai multe informații făcute publice de Usatîi.

Printre acestea se înscriu informațiile despre coruperea lui Igor Dodon cu suma de 600 mii euro pentru părăsirea fracțiunii PCRM din Parlament, finanțarea ilegală a activității politice a lui Serafim Urechean și a partidului său la alegerile parlamentare din anul 2005 cu circa 10 milioane dolari SUA, proveniți din afara țării, precum şi primirea de către Vladimir Filat de la Renato Usatîi a sumei de 400 de mii de lei pentru procurarea locuințelor familiilor din Cotul Morii, care au avut de suferitde pe urma inundațiilor, dar care nu ar fi fost folosiți corespunzător.

Organele de drept sunt solicitate să verifice și informațiile despre ”casa neagră” a partidelor de guvernare, care ar constitui 18 milioane de euro lunar, bani ce ar proveni din activități ilegale.

PCRM a venit cu această sesizare după ce, pe data de 13 octombrie curent, la o conferință de presă organizată la Moscova și transmisă on-line, omul de afaceri rus, născut în Moldova, Renato Usatîi, a făcut mai multe dezvăluiri despre Vladimir Filat în perioada guvernării sale, anunțînd că în curînd va mai prezenta informații și documente compromițătoare la adresa acestuia. Totodată, Renato Usatîi a menționat că toate ilegalitățile comise de Filat nu ar fi reuşit dacă acesta nu era ajutat de aliatul său, Vladimir Plahotniuc.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?