X 
Cutremure stiri: 506

Un politician rus: Semnarea Acordului RM-UE nu este sfîrşitul lumii pentru Transnistria

17 oct. 2013,, 12:25   Societate
2202 0
Foto: gtrk-omsk.ru
Semnarea Acordului de liber schimb între RM şi UE "nu este sfîrşitul lumii, ci doar unul dintre paşii întreprinşi de Moldova pentru integrarea europeană, o declaraţie juridică". Aceasta este opinia expusă pentru ziarul "Pridnestrovie" de către preşedintele Uniunii Obşteşti Ruse, Serghei Baburin.

Potrivit Agenţiei "Infotag", acesta a declarat că politicienii din Moldova şi Ucraina trebuie să înţeleagă că acordul "îi va lipsi de posibilitatea de a jongla cu cele două părţi: astăzi semnăm acordul cu UE, mîine cu Uniunea Eurasiatică".

"Summitul de la Vilnius, în cadrul căruia va fi decisă problema semnării acordului, trebuie să pună punct, în primul rînd pentru parlamentarii europeni, discuţiilor pe tema "Ce este Transnistria?". La ora actuală ei insistă asupra faptului că această regiune este parte componentă a Moldovei, chiar dacă de facto nu se supune Chişinăului. Însă după summitul de la Vilnius aceştia vor fi obligaţi să recunoască că Transnistria nu face parte din R.Moldova", a opinat politicianul.

Potrivit lui, în aceste condiţii Transnistria trebuie "să iniţieze negocieri cu Moldova, să ia hărţile vechi, să delimiteze graniţele administrative şi să le aducă la normele internaţionale".

"Cei care vor să scoată Moldova din spaţiul rus, să o ducă acolo unde nu există alfabetul chirilic trebuie să înţeleagă ca acestea sînt nişte lucruri complicate. Pînă acum au decis probleme de importanţă secundară cum ar fi problema vizelor, a frontierelor, a pieţelor, iar după summitul de la Vilnius vor fi obligaţi să răspundă la întrebarea dacă pe viitor va exista naţiunea moldovenească. Aceste întrebări sînt fundamentale pentru un stat, pentru păstrarea identităţii acestuia. Distraşi de promisiunile comisarilor europeni despre "raiul european", politicienii moldoveni preferă să nu observe evidentul – nimeni nu iî aşteaptă în UE cu braţele deschise", se arată convins "vechiul prieten al Transnistriei".

Acesta regretă că "politicienii care se află la conducerea Moldovei şi a Ucrainei nu îşi dau seama sau, mai bine spus, nu doresc să recunoască că duc ţara în prăpastie, deoarece Europa se află în criză".

Baburin şi-a exprimat speranţa că "preşedintele Rusiei va avea destulă intuiţie politică şi voinţă pentru a apăra Transnistria, interesele Rusiei în această regiune, şi a asculta dorinţa transnistrenilor de a continua colaborarea cu Rusia".

Ca răspuns la întrebarea cum să reziste mica Transnistrie în lupta "giganţilor geopolitici", Baburin a spus că "în primul rînd, prin păstrarea legăturii cu Rusia, în al doilea – prin unitate şi o societate consolidată".

"În Rusia adversarii recunoaşterii Transnistriei foarte des motivează poziţia lor prin depărtarea şi lipsa unei graniţe comune. Eu întotdeauna le spun să studieze experienţa mondială, în lume există ţări prinse între două vecine mai mari. Da, celor mici nu le este uşor, însă există un asemenea mecanism ca cooperarea. Iar la deciderea sorţii Transnistriei, interesele acesteia vor fi luate în considerare, doar dacă aceasta, cînd va fi cazul, va putea să-şi "arate colţii" . De aceea, Transnistria trebuie să fie gata să se opună, aceasta este condiţia principală ca UE să negocieze cu Rusia şi cu Transnistria", consideră politicianul.

El a accentuat că "dacă Transnistria nu va fi unită, se vor găsi o sumedenie de oameni doritori să o trădeze, iar o Transnistrie unită va fi susţinută chiar şi de neprieteni".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав