Cutremure stiri: 500

Moldova în fața unui mare cutremur (VIDEO)

21 oct. 2013,, 10:41   Ştiinţă şi IT
31937 7
Foto: realitatea.ro
Informațiile, deloc de neglijat, apar într-o lucrare publicată acum 7 ani de Mircea Radulian, directorul științific al ''Institutului Național de Fizică a Pîmîntului'' (România) și de un cercetător din Japonia, care dădeau ca termen limită anul 2013.

Lucrarea, semnată în 2006 de Mircea Radulian și Nobuo Hurukawa, directorul de atunci al Institutului de Seismologie și Ingineria Cutremurelor din Japonia - a luat în calcul doi mari indicatori: ritmicitatea seismelor și adîncimea lor. Calculele, întinse pe un an întreg, s-au bazat pe un algoritm folosit de niponi.

Conform studiului cei doi specialiști au ajuns la concluzia că urmatorul seism cu o magnitudine cuprinsa intre 6,9 și 7,7 ar putea avea loc în Vrancea cel tîrziu în 2013. Iata cum comentează acum, Mircea Radulian, lucrarea publicată în urmă cu 7 ani.

"Concluzia este că la începutul secolului acesta e de așteptat să apară un cutremur de magnitudine 7 în segmentul cel mai de jos în zona Vrancea, deci pe la 140-160 de km. Este o prognoză cum îi spunem noi, la scară mare, care reflectă pe baza unui studiu această posibilitatea de apariție a unui cutremur mare în Vrancea de magnitudine de 7 în viitor".

Studiile de atunci nu au fost abandonate, ci dimpotrivă.

"E posibil ca următorul cutremur, deci iar, e posibil, ipotetic, ca următorul cutremur ceva mai mare din Vrancea de 7,7 și ceva să fie de adîncime. Deci această ipoteză rămîne în continuare. Asta înseamnă că impactul asupra teritoriului țării este puțin diferit decît cel din 77. Adica sînt de așteptat ca efectele să fie ceva mai mari către N-E, către Moldova și mai puțin către partea de S-E, către Cîmpia Românî", mai spune Mircea Radulian.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав