X 
Cutremure stiri: 506

Decalogul social-democraţilor germani pentru a intra în guvernul Merkel

21 oct. 2013,, 10:46   Externe
2066 0
Foto: ria.ru
Opoziţia vrea să forţeze mîna cancelarului creştin-democrat şi să îşi impună cel puţin zece condiţii în negocierile pentru formarea unui alianţe post-electorale la Berlin.

Social-democraţii germani (SPD) sînt decişi să îşi impună revendicările în negocierile cu creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel (CDU) pentru formarea unui mari coaliţii de guvernare. După ce Verzii au respins oferta de a se alătura CDU la guvernare, social-democraţii au rămas singura opţiune pentru construirea unei majorităţi în parlamentul de la Berlin.

Decizia de a începe negocierile cu rivalii politici din CDU nu a fost luată cu uşurinţă de social-democraţi. Mulţi susţin că alianţa dintre cele două tabere politice din legislatura 2005-2009 a costat mult SPD la capitolul imagine. Dar de data aceasta, liderii partidului dau asigurări simpatizanţilor că nu vor mai face nicio concesie în tratativele care urmează să înceapă formal miercuri.

"Vă asigur că acum nu mai încheiem un acord de coaliţie prin care să facem invers decît am promis în campania electorală" a subliniat liderul SPD, Sigmar Gabriel. Astfel, social-democraţii au pregătit o listă de zece revendicări de la care au anunţat că nu se vor abate în discuţiile cu CDU.

În primul rînd, SPD vrea introducerea unui salariu minim pe economie de 8,5 euro pe oră, o promisiune centrală în campania electorală dinaintea alegerilor de luna trecută. Social-democraţii cer, de asemenea, pensii egale pentru germanii provenind din fosta RDG, salarii egale între bărbaţi şi femei, legalizarea dublei cetăţenii, investiţii mai mari în educaţie şi infrastructură, o strategie comună pentru depăşirea crizei din Zona Euro şi condiţii mai relaxate pentru refugiaţi. SPD a renunţat însă la supra-impozitarea bogaţilor, o condiţie respinsă din start de Merkel.

Presa germană subliniază că social-democraţii pornesc cu un as în mînecă în aceste tratative, în condiţiile în care CDU nu are altă alternativă pentru o alianţă. Un eşec ar duce în final la noi alegeri, deşi Merkel şi-ar putea asuma un guvern minoritar, la doar cinci locuri de o majoritate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав