Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Reuniunea forțelor de stînga în frunte cu PCRM nu are sorți de îzbîndă - declarație

21 oct. 2013,, 16:45   Politică
5102 6
Foto: imedia.md
Îndemnul Partidului Comuniștilor către partidele de stînga să se unească nu va fi de niciun folos. De această părere este analistul politic, Roman Mihaeș, solicitat de NOI.md să comenteze, cum ar putea evolua situația în țară, în caz că forțele de stînga răspund pozitiv la apelul PCRM și se unesc pentru a demite actuala guvernare. Prima reacție a fost astăzi din partea liderului PSRM Igor Dodon, care a declarat că este deschis pentru cooperare.

În acest context, analistul politic este de părerea că îndemnul PCRM vine pe fundalul faptului că membrii PCRM au avut o aderență slabă la manifestațiile anterioare, au adunat puțină lume și nu au reușit să impună guvernarea să demisioneze.

“În acest context, dînșii încearcă să atragă mai multe forțe de stînga care își doresc să stopeze cursul proeuropean. Eu cred că nu are mare sorți de îzbîndă. Sînt niște partide mici care nu au nici reprezentativitate și nu văd ca să fie un mare folos de la această reuniune de forțe de stînga”, a spus expertul.

În același timp, analistul politic Vasile Croitoru a menționat pentru NOI.md că șansele ca partidele de stînga să formeze un front comun sînt foarte mici. Asta deoarece, majoritatea din aceste partide sînt conduse de foști membri ai PCRM, cu care liderul comuniștilor nu ar putea să revină la relațiile prietenești de înainte.

“Apelul PCRM teoretic este posibil, dar practic nu, fiindcă o bună parte din partidele de stînga care formează grupuri parlamentare dar și din zona extraparlamentară, sînt conduse de persoane care au fost anterior în PCRM . Aici vorbim de Țurcanu, Stepaniuc, Dodon. Între acești lideri și liderul PCRM este o relație personală proastă. Ei se văd cu o doză mare de neîncredere și din partea liderului comunist”, a spus expertul. Potrivit lui, în acest context nu este posibilă crearea unei forțe de stînga.

Pe de altă parte, analistul politic Arcadie Barbăroşie a declarat pentru Tribuna că inițiativa comuniștilor dovedeşte că PCRM se pregăteşte la modul serios de următoarea campanie electorală.

,,Dacă actuala guvernare va continua în acelaşi mod şi va pune pe tavă PCRM-ului şi opoziţiei în general argumente gen scandalurile legate de Banca de Economii, Aeroport, nefinisarea cazului „Pădurea Domnească”, atunci la sigur ne vom trezi după alegerile parlamentare cu o nouă guvernare’’, a precizat Arcadie Barbăroşie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?