Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Presa: Unirea Moldovei cu România la etapa actuala este imposibilă

23 oct. 2013,, 01:24   Politică
9578 1
Foto: newsru.ua
Problema Unirii, în acest context internaţional este aproape imposibilă. Iar dacă avem în vedere că România este condusă de preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, chiar că Unirea nu are cum să se realizeze, a declarat ziarisra pentru Jurnalul de Botosani.

Cheia unei eventuale Uniri în momentul de faţă nu se află în mîna conducătorilor României, a celor din republica Moldova sau chiar a Rusiei. Cheia acestei Uniri, în acest moment, se află în Germania, mai exact la Berlin şi în mîna Angelei Merkel, scrie Ioanna Rotundu de la Jurnalul de Botoșani.

„Nici contextul din Uniunea Europeană nu ne este favorabil, iar NATO va avea şi el un cuvînt greu de spus”, - observă I.Rotundu.

Franţa, Italia, Anglia, mai puţin Germania, sînt îngrozite de comportamentul ţiganilor români – şi de problemele pe care aceştia le creează populaţiei autohtone.

”Aceste ţări nu mai vor şi ţiganii din Moldova unde, să recunoaştem, sînt suficient de mulţi”, - condideră ziarista.

„Merkel a dat suficiente semnale că nu poate aproba o Unire între Republica Moldova şi România peste voinţa Moscovei”. Mai mult, prin interpuşi, Merkel a cerut Moldovei, şi indirect României, să nu mai insistăm în denunţarea Pactului Ribentrop – Molotov. Denunţarea acestui Pact ar da cale liberă Unirii românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, - scrie publicația.

”Să presupunem că am obţine acordul diplomatic al acestor ţări şi s-ar accepta o Unire prin care Moldova să intre în Uniunea Europeană prin integrare teritorială cu România. Ce facem acum cu NATO? În Trasnistria există o bază militară rusească. În acest moment, cel puţin teritorial, Transnistria aparţine de Moldova. O Unire ar aduce conflictul transnistrean asupra României iar de aici asupra NATO”, prezice Rotundu.

Potrivit unui alt scenariu o Unire între Moldova şi România ar avantaja Ucraina, care s-ar reuni cu Transnistria cadou, fără să fie forţată să dea la schimb Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei, - consideră autorul.

În opinia I. Rotundu, Unirea se va putea realiza numai prin discuţii bilaterale între România, Moldova, Ucraina şi Germania, fără a se declara nul Pactul Ribentrop – Molotov şi atunci lucrurile s-ar simplifica. O declarare a nulităţii acestui Pact ar pune în pericol unitatea teritorială a Ucrainei, stat format prin acaparare de teritorii de la vecini. Dacă Ucraina acceptă Transnistria, cedând Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei, atunci baza militară rusească rămâne Ucrainei iar NATO nu va mai avea opoziţie asupra actului de unificare. O astfel de înţelegere n-ar pune în pericol relaţiile economice dintre Germania şi Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?