Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 277
Transnistria stiri: 1461

Expert: Corupție nelimitată la vamă – statul este prejudiciat anual cu sute de milioane de lei

24 oct. 2013,, 12:46   Societate
3032 2
Foto: europalibera.org
Serviciul Vamal este cea mai coruptă ramură judiciară din sistemul executiv al Republicii Moldova. Directorul Transparency International-Moldova, Lilia Carașciuc, a confirmat pentru NOI.md că anual bugetul de stat este prejudiciat cu aproximativ 375 de milioane de lei ca urmare a acțiunilor corupte produse la vamă.

Mai multe sondaje efectuate în rîndul businessmenilor care au de a face cu vama arată că cel puțin 43% din aceștia au recurs la plăți neoficiale. ”Din totalul respondenților, două treimi spun că au fost forțați să dea mită. Pentru a trece mai rapid vama, oamenii de afaceri achită drept mită 20% din suma devamării. Mita medie dată vameșilor este de peste 3 mii de lei. Doar pentru a trece postul vamal, oamenii de afaceri oferă mită în valoare de 50 de lei și pînă la 1 mie de lei. Oamenii de afaceri lasă anual la vamă circa 75 de milioane de lei în calitate de mită. Spre deosebire de alte sisteme, această cifră este în creștere de aproape două ori față de anul 2009. Pierderile cauzate RM prin acțiunile corupte de la vamă constituie circa 375 de milioane de lei”, a precizat Lilia Carașciuc.

Amintim că la începutul săptămînii curente peste 30 de colaboratori ai Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră din cadrul Postului Vamal „Leușeni-Albița” au fost reținuți de către Centrul Național Anticorupție fiind bănuiți de săvîrșirea actelor de corupere. Directorul Transparency International-Moldova susține că aceste acțiuni au temei și speră că persoanele reținute vor fi trase la răspundere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав