Cutremure stiri: 502

Le Figaro: Europa, penetrată de spionii ruşi. Moscova spionează la fel de mult ca în Războiul Rece

26 oct. 2013,, 09:00   Externe
2891 0
Foto: duran.ru
Serviciul rus de informaţii externe (SVR), succesorul direcţiei 1 din fostul KGB, şi-a dublat activitatea de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000, nivelul spionajului extern rus în Europa atingîndu-l pe cel din timpul Războiului Rece, scrie ziarul francez Le Figaro.

Spionajul rus este activ în special în fostul spaţiu sovietic, în special în ţările care au ambiţia de a adera la NATO şi UE. "În Georgia, oamenii KGB-ului au fost plasaţi în structurile de securitate. În Ucraina şi Belarus, penetrarea serviciilor secrete rus eeste profundă: KGB-urile locale sînt controlate de Moscova" a declarat un diplomat oocidental aflat la post în regiune.

Odată cu extinderea NATO şi UE spre est, Rusia şi-a reactivat reţele de spionaj din regiune. În Polonia, biroul SVR a fost insalat chiar în faţa sediului ministerului de Externe, în timp ce în Bulgaria foştii demnitari ai regimului comunist au fost reactivaţi pe fondul crizei politice de la Sofia. În Cehia, serviciile secrete anţionale apreciază că Rusia întreţine cea mai activă reţea de spionaj din ţară.

La Bruxelles, unde se află sediul NATO, UE şi al Agenţiei Europene de Apărare, mai mulţi funcţionari originari din Europa de Est au fost îndepărtaţi sub suspiciunea că furnizează informaţii Rusiei. În Franţa, în 2010, DCRI (Direcţia centrală de informaţii interne) a intrat în panică după apariţia unui proiect de construcţie a unei catedrale ordtodoxe ruse chiar lîngă Palatul Elysee. Proiectul a fost ulterior suspendat.

Un oficial din DCRI a dezvăluit pentru Le Figaro că serviciile secrete ruse sînt la fel de active în Franţa precum erau în 1985. Rusia a profitat de faptul că serviciile secrete occidentale şi-au concentrat aproape toate resursele pe lupta împotriva terorismului, fiind mai puţin pregătite să facă faţă acestui val de spioni.

Pe fondul creşterii fondurilor alocate sectorului apărării, serviciile de informaţii de la Moscova sînt interesate în special de achiziţia de tehnică militară şi de tehnologie aerospaţială şi nucleară. De puţin timp, activitatea spionilor ruşi este susţinută de mai multe submarine ruseşti detaşate în Mediterana. SVR monitorizează de asemenea şi mişcările opozanţilor regimului de la Kremlin şi ale extremiştilor din Caucaz şi nu se sfieşte să lichideze duşmanii din exterior, aşa cum a dovedit-o cazul Litvinenko.

Experţii au observat de asemenea o creştere a activităţii SVR în Azerbaijan şi în Kazahstan, dar şi în celălalt capăt al lumii, în Vietnam şi Malaezia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав