X 
Cutremure stiri: 502

Chiril Lucinschi: Originalul filmelor moldovenești va fi transpus pe format digital

29 oct. 2013,, 15:46   Societate
3417 1
Foto: noi.md
”Desfășurarea Zilelor Filmului Rus în Moldova reprezintă un plus în dezvoltarea relațiilor noastre”, a declarat pentru NOI.md președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, știință, sport și mass media, Chiril Lucinschi. Oficialul consideră că datorită acestui festival Moldova are posibilitatea să discute cu specialiștii ruși problema transpunerii originalelor filmelor moldovenești pe format digital, iar concomitent, în cadrul Zilelor Filmului Rus, să fie demonstrate peliculele moldovenești care deja au fost transpuse pe format digital și se află în Filmoteca de Stat de la Moscova.

Potrivit lui Chiril Lucinschi, datorită acestui festival și comunicării cu organizatorii personal a reușit să întoarcă în țară patru pelicule renumite filmate la studioul ”Moldova-film”, care au fost transpuse pe format digital de specialiștii ruși. ”În Moldova este o arhivă, unde se păstrează originalul filmelor, însă acestea sînt în bobine și imposibil de privit: calitatea filmului pe peliculă nici nu poate fi comparată cu calitatea filmelor realizate în baza tehnologiilor moderne. Problema constă nu doar în transpunerea filmelor în format digital, dar și în restaurarea mai multor pelicule. Pentru aceasta este nevoie de o sumedenie de bani și profesioniști în domeniu, deoarece este un proces tehnologic complicat care necesită mult timp”, a menționat oficialul.

Chiril Lucinschi a menționat că, la moment, scopul este de a transpune pe format digital toate originalele filmelor celebre care se păstrează în Filmoteca de Stat a RM. ”Astfel, vom avea posibilitatea de a derula peliculele pe marele ecrane și, cel mai important, la posturile de televiziune”, a conchis Lucinschi.

Amintim că în Moldova se desfășoară Zilele Filmului Rus, care au loc sub genericul ”Întîlnire cu Rusia”. Festivalul se va încheia pe 31 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав