X 
Cutremure stiri: 506

Experții ruși: Este devreme ca Transnistria să intre în panică

30 oct. 2013,, 00:45   Politică
7934 7
Foto: nr2.ru
Este prea devreme de a vorbi despre modul în care posibila semnare a acordurilor privind crearea zonei de liber schimb "Moldova - Uniunea Europeană" și "Ucraina - UE" va influența situația socio-economică din Transnistria. Dar impactul va fi serios și nu este exclus că va fi unul negativ.

Potrivit agenției "Novîi Reghion", după audierile închise care au avut loc recent la Tiraspol, acest lucru a fost declarat de șeful sectorului organizațiilor economice internaționale a Institutului de Studii Strategice din Rusia, Veaceslav Holodkov.

La summit-ul de la Vilnius al " Parteneriatului Estic", care va avea loc la sfîrșitul lunii noiembrie Ucraina intenționează să semneze, iar Republica Moldova să parafeze Acordul de Asociere cu UE. Nucleul acestui acord va fi crearea unei zone de liber schimb cu UE . Dacă Transnistria nu va intra într-un acordul de liber schimb împreună cu Republica Moldova, atunci, potrivit unor analiști locali, exporturile sale către Europa ar putea fi blocate.

Veaceslav Holodkov consideră drept una dintre problemele economice ale Transnistriei dezechilibrul în comerțul exterior, excesul de importuri asupra exporturilor.

"După semnarea Acordului de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană acest dezechilibru, probabil, va crește și mai mult - produsele europene ieftine vor inunda piața Transnistriei", - prezice expertul rus.

Potrivit acestuia, soluția cea mai evidentă este de a crește exporturile din Transnistria, inclusiv pe piața rusă.

Expertul Oleg Nemenski, la rîndul lui, a sugerat Transnistriei să privească lucrurile cu mai mult optimism.

"Da, economia Transnistriei după Vilnius va fi serios afectată. Dar , în opinia mea, nu ar trebui să supraestimăm. Situația este dificilă, dar va fi un pic diferit decît arată acum pe hîrtie. În Ucraina, de exemplu, nu se ascunde, că ei nu au de gând să îndeplinească toate punctele acordului cu UE ", - a spus Nemenski.

Pretinsul ministru al afacerilor externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, nu a comentat în detaliu cu privire la ultimele audieri închise, spunînd doar că "a existat o anumită sincronizare de ceasuri cu experții ruși".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав