X 
Cutremure stiri: 506

Bulgaria vrea s-o repatrieze pe Maria, "îngerul blond" din tabăra de romi din Grecia

30 oct. 2013,, 11:02   Externe
2311 0
Foto: korrespondent.net
Agenţia pentru protecţia copilului de la Sofia va face demersuri ca fetiţa Maria, găsită într-o tabără de romi din Grecia, să revină în Bulgaria, relevă un comunicat de presă difuzat marţi de această instituţie. După revenirea sa în ţară, Maria va fi plasată într-un centru de plasament la asistenţi maternali pînă cînd va fi luată o decizie cu privire la locul unde va rămîne copilul: la părinţi, la rude sau rămîne în centrul respectiv.

Dacă se confirmă că fetiţa a fost victima traficului de persoane, Agenţia va propune ministrului de interne să emită un ordin care să interzică ca ea să părăsească ţara timp de doi ani. După această perioadă, fetiţa va continua să fie supravegheată de Agenţie timp de cel puţin un an, se mai afirmă în comunicatul citat de Agerpres.

La sfîrşitul săptămînii trecute, rezultatele testului ADN au confirmat că părinţii fetiţei blonde găsite într-o tabără de romi din Grecia sînt Saşa şi Atanas Rusevi. Cei doi romi trăiesc în satul Nikolaevo din centrul Bulgariei şi au între 7 şi 10 copii. Potrivit presei bulgare, părinţii nu pot spune cu certitudine care este numărul copiilor lor.

Saşa, presupusa mamă a Mariei, susţine că au dat-o pe fetiţă unei familii din Grecia pentru că nu aveau bani pentru a-şi creşte toţi copiii. Saşa a văzut-o pe fetiţă la televizor şi a recunoscut-o. Mama fetei a fost în Grecia între 2008 şi 2010, iar Maria s-a născut pe 31 ianuarie 2010. Presupusa mamă a mai declarat că nu ştie cu certitudine dacă Maria este realmente fetiţa ei, dar că îi seamănă foarte mult. Cinci dintre copiii familiei de romi sînt albi şi seamănă cu Maria, precizează presa bulgară.

Maria, cum este cunoscută fetiţa blondă cu ochii verzi, în vîrstă de patru ani, potrivit poliţiei, sau cinci-şase ani, potrivit media locale, a fost găsită săptămîna trecută în timpul unei razii într-o tabără de romi din oraşul grec Farsala (centru). Analizele ADN au stabilit ulterior că inculpaţii - un bărbat de 39 de ani şi o femeie de 40 de ani - nu au nicio legătură de rudenie cu ea. Bărbatul a declarat că micuţa le-a fost încredinţată imediat după naştere de către un rom din Bulgaria şi de mama copilului, care provine tot din comunitatea romă.

Autorităţile au încredinţat-o pe fetiţă asociaţiei pentru protecţia minorilor “Zîmbet de copil", care a indicat că pînă duminică seara primise peste 8.000 de apeluri şi mii de e-mailuri din partea unor familii cărora le-au dispărut copii sau fără legătură cu astfel de cazuri.

În 2011, în plină expansiune a traficului cu bebeluşi bulgari, o operaţiune comună a poliţiei din Grecia şi Bulgaria a dus la arestarea a zece bulgari şi a doi greci acuzaţi că au adus în Grecia 17 bulgăroaice însărcinate pentru a le vinde ulterior bebeluşii.

Intermediarii încasează între 15.000 şi 20.000 de euro pentru fiecare nou-născut în astfel de “operaţiuni" realizate între Bulgaria şi Grecia, conform anchetatorilor greci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав