X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Iurie Leancă cere participanților formatului 5+2 să înlăture focarele de tensiune în Zona de Securitate

30 oct. 2013,, 13:25   Societate
2624 1
Foto: noi.md
“Dialogul la nivelul conducerii trebuie să fie unul permanent, deoarece permite rezolvarea situațiilor de criză și dă impuls eforturilor de găsire a soluțiilor”. Declarația aparține prim-ministrului Iurie Leancă și a fost făcută în cadrul deschiderii conferinței „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care se desfășoară la Landshut, Germania.

În cuvîntul său de salut, premierul a declarat că între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu există diferențe, neînțelegeri sau ostilități. El a îndemnat părțile să înlăture obstacolele ce împiedică dezvoltarea colaborării.

Prim-ministrul a subliniat că problema cheie, la această oră, pentru populația și oamenii de afaceri din regiune este comerțul și a adăugat că pentru Guvern este principial să asigure comerțul liber pentru toate întreprinderile din stînga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană.

“Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a afirmat Iurie Leancă. În acest context, premierul a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi, activitatea căruia să fie direct supervizată de conducere.

În același timp, Iurie Leancă a constatat cu regret înrăutățirea situației în Zona de Securitate și a cerut cu insistență participanților la negocierile în formatul 5+2 să desfășoare fără întîrziere o misiune internațională de monitorizare a situației pentru a identifica și înlătura focarele de tensiune.

Iurie Leancă a subliniat că a venit momentul să fie puse în discuție și subiecte politice, inclusiv statutul regiunii transnistrene.

Conferința este organizată de misiunea OSCE în Moldova, Președinția Ucrainei în cadrul OSCE și Guvernul Germaniei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?