X 
Cutremure stiri: 506

Evgheni Şevciuk: Obiceiul de a constrînge Transnistria este unul periculos

31 oct. 2013,, 10:10   Societate
2928 1
Foto: gospmr.ru
"Obiceiul de a constrînge Transnistria este unul periculos", a declarat preşedintele autoproclamatei rmn Evgheni Şevciuk la conferinţa de miercuri dedicată reglementării conflictului transnistrean, de la Landshut, Germania.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Şevciuk a spus că principiul lor de bază este ”depăşirea contradicţiilor în cadrul negocierilor".

Acesta a constatat că Transnistria, prin intermediul acţiunilor unilaterale, "este lipsită de dreptul la comerţul liber, fiindu-i blocate transporturile aeriene, de mărfuri, de pasageri şi cel naval".

"Interesele egoiste ale unora în legătură cu soluţionarea problemelor politice prin intermediul presiunii economice şi a impunerii condiţiilor, nu promovează lucrul de căutare a soluţiilor, ci doar acutizează divergenţele dintre Transnistria şi Moldova", a spus Şevciuk.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că, indiferent de solicitarea oficială, Tiraspolului nu i-a fost prezentat conţinutul Acordului privind Zona de Liber Schimb, pe care R.Moldova intenţionează să-l parafeze în noiembrie 2013.

"Nu ni s-a răspuns cine din R.Moldova sau din UE este gata să achite datoriile Transnistriei în valoare de $4 mld. şi anual să aloce sute de milioane pentru creşterea capacităţii de concurare a economiei transnistrene? Oare cineva crede că în noile condiţii ale crizei din Transnistria toţi trebuie să plece care şi încotro din cauza dificultăţilor apărute? Cred că este o metodă dubioasă, din moment ce nu există argumente concrete, care să fie bazate pe dovezi, şi nu pe declaraţii", a menţionat Şveciuk, adăugînd că nu-i crede pe cuvînt pe cei care spun că totul va fi bine.

"Avem deja experienţa din 2006, apariţia misiunii EUBAM şi noile reguli de înregistrare a mărfurilor ale R.Moldova. Nu a devenit mai bine, dar dimpotrivă – mai rău! În Transnistria au fost pierdute domenii întregi ale economiei. Cine este responsabil pentru deciziile politice care au înrăutăţit posibilităţile economice din Transnistria?", a întrebat de la tribuna conferinţei Şevciuk.

Acesta a reamintit că Transnistria este cointeresată de un dialog cinstit, reamintind dinamica paşilor Tiraspolului în relaţiile cu Chişinău de la începutul venirii sale la preşedinţie: anularea taxei de apărare de 100%, extinderea comerţului, difuzarea a două posturi de televiziune moldoveneşti, achitarea unui poliţist la cerinţa autorităţilor din Moldova, care comercializa substanţe narcotice, funcţionarea şcolilor cu predare în limba română, vizita înaltului reprezentant ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, reducerea organelor de drept din rmn cu cca1000 de persoane şi zeci de iniţiative cu privire la chestiunile socio-economice.

"Indiferent de declaraţiile şi intenţiile comune, ne-am confruntat cu noi provocări, iniţiate şi de colegii noştri din Moldova. Se creează impresia că soluţionarea problemei se reduce la presiunea asupra Transnistriei cu scopul de a obţine dărâmarea bazei economice - fundamentul vieţii transnistrenilor" Uneori în adresa noastră au loc ameninţări directe şi ultimatumuri cu sens unic", a relatat Şevciuk, evitînd să-i numească pe ameninţători.

În opinia liderului transnistrean, pentru Chişinău şi Tiraspolul, la moment, este important să edifice o interacţiune pragmatică, care trebuie să fie bazată pe deblocarea economiei, crearea noilor posibilităţi pentru dezvoltare şi anularea restricţiilor.

"Este necesar de a ne îndepărta de retorica opunerii şi de "jocul cu suma zero", şi de a ne apropia de compromisuri, care sînt profitabile ambelor părţi în economie, în domeniul bancar, transport şi alte domenii de activitate", a concluzionat Şevciuk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав