X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 253
Transnistria stiri: 1460

Generalul Ion Solonenco: Partea transnistreană continuă să blocheze activitatea CUC

1 noi. 2013,, 12:51   Societate
3658 2
Foto: ria.ru
Activitatea deplină a Comisiei Unificate de Control (CUC) este blocată orientat şi insistent, pe parcursul mai multor luni consecutiv, de partea transnistreană, a declarat copreşedintele CUC din partea R.Moldova, generalul Ion Solonenco.

Solicitat de reporterul Agenţiei "Infotag", Solonenco a spus că acest fapt provoacă îngrijorări serioase şi pe motiv că reprezentanţii Transnistriei în CUC au demarat în presa regională o campanie de acuzare în replică la măsurile întreprinse de partea moldovenească pentru soluționarea conflictului, legat de introducerea unilaterală a unei subdiviziuni militare transnistrene pe 22 mai 2013, în Bender, la obiectivul din strada Chişinău.

"Presa Transnistriei, inspirată de copreşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleacov, afirmă că pe teritoriul Statului major al Comandamentului Militar Unificat (CMU) din Zona de securitate partea moldovenească ar fi desfăşurat un fel de sistem autonom de transmisiuni şi că acesta a fost demontat la cerinţa Tiraspolului. Constat prima: chestiunea privind sistemul de transmisiuni nu s-a discutat deloc la şedinţa CUC din 31 octombrie. A doua: sistemul de transmisiuni în Statul major al CMU este unul comun şi este utilizat de toate părţile: Federaţia Rusă, R.Moldova şi Transnistria", a subliniat Solonenco.

În opinia generalului, "toate aceste intrigi, iniţiate de domnul Beleacov ba în privinţa sistemului de transmisiuni, ba a unei pretinse treceri secrete prin perete, nu sînt decît o măsură de blocare a activităţii normale a CUC, singura instanţă care reglementează situaţia din Zona de securitate".

Într-o declaraţie a reprezentanţilor Republicii Moldova în CUC se apreciază că, judecînd după activitatea contraproductivă crescîndă a delegaţiei transnistrene în CUC într-o direcţie atît de alarmantă, ar fi de presupus că aceasta "şi-a asumat iniţiativa să îi dezbine pe participanţii la operaţiunea de menţinere a păcii".

"Aceasta nu poate fi caracterizat altfel decît prejudicierea, în primul rînd, a populaţiei Benderului, dar şi cauzei comune de pacificare a situaţiei din Zona de securitate”, s-a arătat convins Solonenco.

La rîndul său, Oleg Beleacov, într-o declaraţie de presă difuzată joi a reiterat cerinţa Tiraspolului de evacuare pînă la 1 decembrie a comisariatului de poliţie din Bender în localitatea vecină Varniţa, dar şi retragerea din Bender a secţiei de paşapoarte moldoveneşti şi a subdiviziunii poliţiei de transport a Republicii Moldova.

"Tiraspolul consideră că organele de drept ale părţilor trebuie să activeze după principiul teritorial, adică poliţia moldovenească - exclusiv în Moldova, iar miliţia transnistreană - în rmn. Benderul, unde îşi are sediul comisariatul de poliţie, se află sub jurisdicţia Transnistriei", a afirmat Beleacov.

Argumentîndu-şi poziția, reprezentanţii autoproclamatei rmn invocă decizia CUC din august 1992.

"Restabilirea principiului teritorial în activitatea organelor de drept, încălcat de Moldova, incontestabil, va degaja considerabil situaţia din oraşul Bender şi va contribui la menţinerea liniştii cetăţenilor şi a stabilităţii situaţiei", se spune în una din cele patru declaraţii difuzate de partea transnistreană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав