Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 271
Transnistria stiri: 1460

Natalia Gherman: După Vilnius situaţia din Transnistria va depinde de Kiev

1 noi. 2013,, 14:35   Societate
3773 1
Foto: noi.md
”După summitul de la Vilnius, în cadrul căruia Moldova va parafa, iar Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE, situaţia din Transnistria va depinde de conducerea de la Kiev", a declarat ministrul afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, Natalia Gherman, citată de publicația rusă "Nezavisimaia gazeta".

Potrivit Agenţiei "Infotag", publicaţia constată că "Moldova prin intermediul Ucrainei vrea să scape de presiunea din partea Rusiei".

"Rusia deja de 10 ani vrea să deschidă un consulat la Tiraspol, iar autorităţile moldoveneşti interzic aceasta, motivînd că nu vor putea asigura protecţia consulatului pe un teritoriu care nu este administrat de Chişinău".

Publicaţia atrage atenţia asupra faptului că la conferinţa OSCE, care s-a încheiat joi, în Germania, preşedintele în exercițiul al OSCE, ministrul de externe a Ucrainei, Leonid Cojara, a declarat că Kievul doreşte să deschidă un consulat la Tiraspol şi examinează acest pas "ca fiind un element important de stabilire a încrederii în regiune".

Publicaţia, de asemenea, scrie că R.Moldova îi va fi mai greu să refuze Kievul decît Moscova, deoarece cu ajutorul Ucrainei, Moldova controlează exportul transnistrean. În plus, Ucraina este unul din principalii furnizori de energie electrică în Moldova.

Publicaţia presupune că după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Moldova speră să obţină susţinerea vecinilor în privinţa reglementării conflictului transnistrean "în condițiile înaintate de Chişinău".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав