X 
Cutremure stiri: 502

Moldova şi Ucraina vor crea puncte de contact pentru schimbul de informaţie şi analiza situaţiei de la frontieră

5 noi. 2013,, 10:15   Societate
2427 0
Foto: ruvr.ru
Moldova şi Ucraina vor crea puncte de contact pentru schimbul de informaţie şi efectuarea analizei generale a situaţiei de la frontieră. Potrivit Agenţiei "Infotag", ministrul afacerilor interne al R.Moldova, Dorin Recean, a comunicat luni că acordul corespunzător va fi semnat de şefii autorităţilor de frontieră ai celor două state la întrunirea care va avea loc în decembrie la Odesa.

Potrivit lui, conform acordului, părţile vor colabora în domeniul gestionării complete a frontierei pentru combaterea cazurilor de crimă organizată, trafic de fiinţe umane. Scopul principal este păstrarea siguranţei şi ordinii publice în zona graniţei prin intermediul punctelor de contact la frontiera de stat moldo-ucraineană.

Ministrul a subliniat că pentru început va fi creat un singur punct de contact, destinat doar schimbului şi analizei informaţiei. Schimbul de informaţie va fi efectuat în formă scrisă, iar la necesitatea acţionării operative la schimbul de situaţie – şi în formă verbală.

"Experţii care au pregătire specială în analiza informaţiei vor fi numite de către părţi după principiul reprezentanţei egale. Dovezile şi încălcările depistate nu vor fi examinate prin prisma politică, etnică sau oricare alta, ci doar în acea măsură în care nu corespund situaţiei de siguranţă normală la frontieră", a spus Recean.

În decurs de cîţiva ani la frontiera moldo-ucraineană activează cu succes cîteva puncte de control comune. Experienţa acestora de funcţionare pe porţiunea de nord a frontierei moldo-ucrainene a demonstrat că aceste puncte activează eficient, iar timpul de trecere a frontierei se micşorează considerabil. În vara anului 2011 a fost semnat un Acord de creare a punctelor comune de control şi pe alte sectoare ale frontierei, inclusiv la punctul Palanca-Maiaki, unde în perioada estivală se creează cozi enorme de automobile ale cetăţenilor din Moldova care pleacă la odihnă în Ucraina. Însă prevederile acestui acord aşa şi nu au fost puse în practică. Cauza oficială este lipsa condiţiilor de creare a punctelor de trecere.

Anul acesta Ucraina a refuzat să-i ofere Moldovei informaţie despre cetăţenii străini care trec frontiera în regiunea transnistreană, regiune ce nu este controlată de grănicerii moldoveni. Oficial Kievul a declarat că este vorba despre date personale, care nu pot fi transmise fără acordul persoanei în cauză. De asemenea, Kievul a înaintat condiţii pentru deschiderea unui consulat al Ucrainei pe teritoriul Transnistriei. Chişinăul a răspuns prin refuz, iar pentru instaurarea controlului migrării au fost create şase oficii ale Biroului Migraţie şi Azil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав