X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Filipinele se pregătesc pentru sosirea celui mai violent taifun format anul acesta în lume

7 noi. 2013,, 15:00   Externe
2849 0
Foto: agerpres.ro
Filipinele se pregăteau joi pentru sosirea taifunului Haiyan, cel mai violent care s-a format anul acesta în lume, determinînd autorităţile din arhipelagul lovit frecvent de furtuni puternice să demareze evacuări în masă, relatează AFP.

Potrivit autorităţilor, rafalele ar putea depăşi 300 km/h la sol şi ar putea cauza pagube serioase în centrul şi sudul ţării.

'Ciclonul tropical Haiyan ar putea avea un impact umanitar foarte grav', a avertizat Sistemul mondial de coordonare şi alertă în caz de dezastre, gestionat în comun de ONU şi Comisia Europeană.

Aproape 16 milioane de persoane, din care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria taifunului, adaugă institutul pe pagina sa de internet. Laos şi Vietnam vor fi traversate de furtună duminică.

'Este un taifun foarte periculos. Responsabilii locali (din Filipine) ştiu care sînt cele mai vulnerabile zone şi au cerut ca acestea să fie evacuate', a declarat pentru agenţia de presă franceză un responsabil al agenţiei naţionale filipineze de meteorologie.

De altfel, nu există munţi pe traiectoria taifunului, care ar fi atenuat din forţa acestuia, a adăugat meteorologul citat.

Joi, Haiyan, care se afla deasupra Oceanului Pacific, înregistra rafale de vînt cu viteza de 333 km/h, conform centrului marinei americane de supraveghere a taifunurilor.

Haiyan urmează să lovească zonele deja afectate de un seism la mijlocul lunii octombrie, care a ucis circa 200 de persoane în centrul ţării. Cinci mii de persoane ale căror locuinţe au fost distruse în urma cutremurului se adăpostesc încă în corturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?