Cutremure stiri: 504

Procurorii militari au stabilit că în Armata Națională sînt încorporați tineri bolnavi

8 noi. 2013,, 12:36   Societate
4669 0
Foto: army.md
Procurorii militari au stabilit că în Armata Națională a R.Moldova, în intervalul dintre anul 2011 și primele 6 luni din 2013, mai mulţi tineri bolnavi au fost selectaţi şi încorporaţi în serviciul militar în termen şi cu termen redus.

Potrivit Agenției ”Infotag”, care face referire la Serviciul de presă al Procuraturii Generale, procurorii au sesizat Comisia de Stat pentru Încorporare, după ce au constatat grave abateri de la legislaţie în procesul înrolării recruţilor în Forţele Armate.

După încheierea procesului de încorporare pentru perioada vizată, unii militari în termen au fost reexaminaţi de Comisia centrală de expertiză medico-militară a Forţelor Armate, fiindu-le depistate maladii grave. Astfel, în anul 2011, pe motive de boală au fost retrocedaţi 153 militari în termen, în 2012 – 142 şi în prima jumătate a anului 2013 – 63 de militari.

Din militarii retrocedaţi, unii aveau semne vădite de boală încă la recrutare: 18 cu diagnosticul „tuberculoză pulmonară”, 40 cu „hepatită virală B sau C”, 59 – maladii ale sistemului urinar, 109 – afectaţi de maladii psihice (tulburare explozivă de personalitate, tulburare de personalitate organică etc.).

Drept exemplu serveşte cazul unui tînăr din Cantemir, invalid de gradul III din anul 2005 şi aflat la evidenţa neurologului, care în iulie 2012 a fost încorporat în serviciul militar.

Potrivit procurorilor, cazuri similare au fost înregistrate şi pînă în anul 2011, cînd pentru prima dată a fost sesizată autoritatea centrală responsabilă de acest domeniu. Procurorii militari au concluzionat ca fiind îngrijorător numărul mare al tinerilor inapţi pentru serviciul militar, precum şi al celor cu antecedente penale.

Procurorii au sesizat autorităţile competente cu privire la abaterile constatate, care recent, au informat Procuratura Generală despre măsurile întreprinse pentru ameliorarea situaţiei existente. Astfel, Ministerul Sănătăţii urmează să examineze fiecare caz de retrocedare a militarilor în termen cu boli preexistente încorporării, cu tragerea la răspundere a medicilor specialişti care au efectuat expertiza medico-militară cu grave abateri de la legislaţie.

De asemenea, Comisia centrală de expertiză medico-militară va desfăşura şedinţe instructiv-metodice cu medicii din componenţa comisiilor de recrutare-încorporare pentru excluderea derogărilor de lege şi neadmiterea lor pe viitor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав