Cutremure stiri: 500

Oamenii de știință au descoperit gena tinereţii

9 noi. 2013,, 02:28   Ştiinţă şi IT
4859 1
Foto: provincianews.ro
La animalele tinere, rănile se vindecă mult mai repede decît la cele adulte, un lucru care i-a nedumerit multă vreme pe oamenii de ştiinţă. Un studiu recent lămureşte misterul: refacerea ţesuturilor lezate este stimulată de o genă numită Lin28a, conservată în cursul evoluţiei, foarte activă la embrioni, dar a cărei activitate scade treptat după naştere.

Studiul a fost realizat pe şoareci de laborator adulţi, la care oamenii de ştiinţă au reactivat gena Lin28a, avînd ca rezultat faptul că leziunile s-au vindecat astfel mult mai repede. Cercetările au fost realizate de oameni de ştiinţă de la Boston Children's Hospital şi Harvard Medical School, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Cell.

Fenomenul vindecării mai rapide a leziunilor la exemplarele tinere decît la cele adulte este întîlnit în tot regnul animal. Multă vreme, cauzele acestui fenomen au rămas necunoscute, dar cercetătorii au bănuit că ar putea fi vorba despre proteina codificată de gena Lin28a, deoarece această proteină joacă un rol în controlul creşterii şi dezvoltării la exemplarele juvenile, însă nivelul ei descreşte odată cu înaintarea în vîrstă.

Pentru a-şi testa ipoteza, cercetătorii au reactivat gena Lin28a la şoareci adulţi, constatînd că astfel se accelera creşterea părului în regiuni ale corpului care fuseseră rase şi era stimulată vindecarea ţesuturilor la nivelul unor leziuni ale urechilor şi degetelor.

Proteina sintetizată sub controlul genei Lin28a a stimulat, de asemenea, proliferarea şi migrarea celulelor, procese esenţiale pentru refacerea ţesuturilor.

Toate aceste efecte se datorează amplificării producţiei mai multor enzime metabolice şi stimulării unor procese metabolice care, în mod normal, sînt mai active la embrioni decît la adulţi.

Unul dintre experimente a arătat că, „şuntînd” gena Lin28a şi activînd direct metabolismul mitocondrial cu ajutorul unui anumit compus cu moleculă mică, se obţine acelaşi efect – stimularea refacerii ţesuturilor din plăgi, ceea ce sugerează că ar fi posibilă utilizarea unor medicamente pentru a stimula refacerea ţesuturilor la oameni.

Descoperirile deschid posibilităţi noi de tratare a plăgilor şi a bolilor degenerative la oamenii adulţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав