Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Politolog ucrainean: Preşedinţia Ucrainei în OSCE nu s-a evidenţiat prin succese în privinţa soluționării conflictului transnistrean

11 noi. 2013,, 12:11   Societate
1891 0
Foto: noi.md
"Cu regret constat că, în ciuda promisiunilor şi declaraţiilor, preşedinţia Ucrainei în OSCE în 2013 nu s-a evidenţiat prin succese semnificative în privinţa reglementării conflictului transnistrean", consideră politologul ucrainean Vitali Kulik.

Potrivit Agenţiei "Infotag", în articolul din ultimul număr al revistei "Zerkalo Nedeli", acesta a recunoscut că pe lîngă momentele subiective la aceasta au contribuit şi cele obiective, de exemplu, "permanentele "beţe în roate" din partea intermediarilor ruşi în procesul de negociere, criza politică internă din Moldova, de asemenea, aşteptările mult prea mari de la posibilitatea unică a Ucrainei de a uni atribuţiile actualei preşedinţii în OSCE şi a celor ca stat-garant în procesul de negocieri cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.

Kulik a atras atenţia asupra faptului că "în acest an, foarte important pentru Ucraina, nici acum nu a fost numit reprezentantul special al Ucrainei cu privire la problemele legate de reglementarea conflictului transnistrean (!) - coordonatorul principal al activităţii în această direcţie", iar "reprezentantul special al preşedinţiei actuale în OSCE cu privire la "conflictele îngheţate", Andrei Deşiţa, coordonează chestiunile legate de Karabahul de Munte, Abhazia, Osetia de Sud, doar uneori îndreptîndu-şi privirea spre Transnistria".

"Încă un moment pierdut de către Ucraina, în 2013, a fost lipsa iniţiativelor semnificative în legătură cu conflictul transnistrean, sau, cel puţin, un plan de acţiuni al preşedinţiei. Iar în rezultat, Ucraina nu s-a folosit nici de prerogativa președinției în OSCE cu privire la alcătuirea agendei de zi a negocierilor în formatul "5+2", nici chiar de atribuţiile sale ca stat-garant în procesul de negocieri", consideră acesta.

Potrivit lui, "o astfel de pasivitate din partea Kievului în privinţa Transnistriei, devenită, cel mai probabil, consecinţă a lipsei de interes din partea conducerii ucrainene faţă de problema transnistreană, a fost în acelaşi timp folosită pentru "marcarea golurilor" în poarta Ucrainei".

"Încurajată de lipsa totală de activitate a conducerii Ucrainei, liderii de la Tiraspol s-au implicat activ în campania Kremlinului împotriva integrării europene a Kievului şi a Chişinăului. Liderii de la Tiraspol repetă ca pe o mantră ideea că după summitul de la Vilnius, unde urmează ca Ucraina să semneze, iar Moldova să parafeze Acordul de asociere cu UE, Transnistria va fi blocată economic. Evgheni Şevciuk, în cele mai bune tradiţii ale lui Serghei Glaziev, relatează de pe micile ecrane scenarii apocaliptice despre cum "Ucraina va lăsa fără locuri de muncă 80 de cetăţeni ucraineni care locuiesc în Transnistria sau chiar va duce situaţia pînă la o catastrofă umanitară", scrie analistul.

"Acesta consideră că "indiferenţa pe viitor a Ucrainei faţă de o astfel de politică a conducerii transnistrene poate avea consecinţe negative", iar "în linii generale, preşedinţia Ucrainei în OSCE poate fi umbrită de ultima rundă de negocieri în formatul "5+2", planificată să aibă loc la Kiev pe 24-25 noiembrie şi de şedinţa miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale OSCE (4-5 decembrie).

"În special, declaraţiile recente ale lui Evgheni Şevciuk despre un "divorţ civilizat" între Moldova şi Transnistria pot "din întîmplare" să coincidă cu seria de acţiuni provocatoare din Zona de Securitate, pentru a reaminti UE şi Moldovei despre realitatea escaladării conflictului în cazul în care Chişinăul îşi va continua cursul spre Occident şi va încerca să atragă Tiraspolul în zona de influenţă a Moldovei", a spus politologul.

În astfel de împrejurări, potrivit lui, Kievul poate folosi " instrumente de influenţă locale, care vor stăpîni liderii de la Tiraspol".

"Ca un prim pas de avertizare este destul ca automobilul lui Evgheni Şevciuk sau al Ninei Ştanski să stea în rîndul comun de aşteptare de la punctul de trecere "Cuciurgan", fără a le supune unui control detailat. Fostul şef al Serviciului Special din Transnistria, un oarecare Vladimir Şevţov-Antiufiev, petrecînd cîteva ore în rîndul comun de la un punct de trecere ucrainean, a devenit mult mai reţinut în declaraţii şi acţiuni la adresa părţii ucrainene", a menţionat Kulik.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав