Cutremure stiri: 502

Nicolae Chirtoacă: Grupările oligarhice încearcă să ia în captivitate totală Procuratura Generală (VIDEO)

12 noi. 2013,, 12:08   Politică
5617 4
Foto: noi.md
Reprezentanții Partidului Forța Poporului, condus de Nicolae Chirtoacă, se arată îngrijorați de reforma demarată în domeniul procuraturii. În cadrul unei conferințe de presă, Nicolae Chirtoacă a spus că “Ministerul Justiției și Procuratura Generală au elaborat o schemă de luare definitivă în captivitate a procurorilor acestui stat sub denumirea convențională de "conceptul de reformare a sistemului organelor procuraturii"” , transmite NOI.md.

Drept exemplu, liderul PFP a spus că în acest scop „a fost în grabă format și un grup de lucru, din care fac parte mai multe persoane controversate din structurile procuraturii, apropiate grupărilor oligarhice”. Totodată, Nicolae Chirtoacă susține că, deși autoritățile au promis că la mijlocul lunii august vor organiza dezbateri publice pe marginea conceptului privind reformarea procuraturii, acest lucru nu se face pînă acum. Nicolae Chirtoacă a spus că, grație anumitor scurgeri de informații, unii membri de partid au preluat anumite elemente cheie din acest document. Astfel, s-a constatat că acesta prevede eliminarea Colegiului Procuraturii Generale și înlocuirea lui cu Consiliul Superior al Procurorilor, „asociație profesională cu un puternic spirit corporatist, care este ușor condusă de sus”.

De asemenea, autorii reformei propun și lichidarea procuraturilor specializate “sub pretextul aberant de demilitarizare a procurorilor”.“Acest concept prin eliminarea organelor colegiale, propune niște împuterniciri exclusive a procurorului general. De fapt, procurorul general se transformă într-un șef de SRL, care conduce în mod autoritar 5 ani, inamovibil în raport cu legea, și numit în funcție de o anumită grupare. Ajungem la concluzia că noi ne-am ciocnit cu o încercare a grupărilor oligarhice, care, din vara anului trecut, nu mai concurează pentru anumite segmente, de a lua în captivitate totală procuratura, sub pretextul reformei sprijinite de Uniunea Europeană. Nici un cuvînt nu este spus în acest concept, referitor la locul procuraturii în sistemul de justiție din R. Moldova”, a subliniat Chirtoacă.

Potrivit lui, partidul consideră că menținerea actualei situații dezastruoase în organele procuraturii este de natură să pună în pericol nu numai reformele democratice, dar să împiedice eforturile de integrare europeană a Moldovei, să pericliteze întregul sistem constituțional existent, punînd în pericol însăși existența statului moldav.

Partidul Forța Poporului cheamă cetățenii să spună un ”nu” categoric subjugării organelor procuraturii de către regimul oligarhic. Potrivit formațiunii, instituția procuraturii, independentă din punct de vedere politic, curățată de corupție, și efectiv controlată, are o importanță crucială pentru funcționarea normală a justiției în R. Moldova.

“Președintele țării, deputații, membrii guvernului se fac personal responsabili pentru cedările în fața grupărilor oligarhice, care intenționează să dărîme definitiv statul de drept și să ia sub control toată justiția în țara noastră”, menționează membrii PFP.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав