Cutremure stiri: 502

KIEVUL se teme că depozitele de arme rusești din TRANSNISTRIA ar putea EXPLODA

13 noi. 2013,, 15:30   Externe
4644 4
Foto: dniester.eu
Serghei Pirojkov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova, consideră că depozitele de arme ruseşti din localitatea Colbasna, în regiunea transnistreană, reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru Ucraina decît pentru Republica Moldova.

„Este necesar să se ia în considerare că depozitele de arme ruseşti (mai mult de 26.000 de tone de muniţii) din satul Colbasna (Transnistria), se află la doar 4 km de graniţa cu Ucraina. În caz de explozie, care se produce adesea în unele ţări, cel mai afectat va fi teritoriul adiacent de la graniţa ucraineană”, şi-a exprimat temerea diplomatul, în contextul în care un lanţ de explozii la stocurile vechi de muniţii au avut loc în ultimii ani în Rusia, potrivit agenţiei ucrainiene Ukrinform, citată de Agerpres.

Încă din 1996, partea ucraineană duce negocieri cu autorităţile de la Moscova cu privire la evacuarea muniţiilor ruseşti din Transnistria, dar conducerea Federaţiei Ruse asigură în mod constant că aceste depozite nu reprezintă niciun pericol pentru cetăţenii din Republica Moldova şi Ucraina, a declarat ambasadorul ucrainean, într-un interviu acordat luni seara canalului de televiziune Tv7, care emite din Chişinău.

Depozitele militare din Colbasna (care conţin muniţii de artilerie) datează din anii 1950 şi au servit ca arsenal strategic pentru Districtul militar Vest al URSS. Potrivit datelor preliminare, aici s-ar afla mai mult de 26.000 de tone de arme şi muniţii.

Conform estimărilor făcute de experţi ucraineni, o posibilă explozie a depozitelor de muniţii de la Colbasna ar corespunde puterii unei bombe nucleare, iar consecinţele ar fi dezastruoase pentru regiune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав