Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Ucraina a ratat șansa de a rezolva cazul Timoșenko

14 noi. 2013,, 10:54   Externe
2858 2
Foto: obozrevatel.com
Parlamentul ucrainean, care a refuzat miercuri să dezbată un proiect de lege ce i-ar fi permis fostului premier Iulia Timoșenko să părăsească închisoarea pentru a urma un tratament medical în străinătate, a ratat șansa de a rezolva această problemă care împiedică semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, în timpul unei vizite în Emiratele Arabe, relatează agenția Ria Novosti.

'Regretăm că deputații ucraineni nu au reușit să se înțeleagă cu privire la legea care ar fi reglementat posibilitatea ca Iulia Timoșenko să urmeze un tratament medical în străinătate', a spus șeful diplomației germane, avertizînd că practic nu mai există timp pentru a soluționa această chestiune pînă la summitul Parteneriatului Estic, de pe 28-29 noiembrie, cînd ar fi putut fi semnat Acordul de asociere. În timpul vizitei efectuate luna trecută în Ucraina, ministrul Westerwelle a avertizat guvernul ucrainean că 'fereastra de oportunitate' pentru apropierea de UE s-ar putea închide.

Acest acord a fost parafat în primăvara anului trecut, dar semnarea documentului a fost amînată din cauza refuzului autorităților de la Kiev de a o elibera pe Iulia Timoșenko. Ea a fost condamnată în octombrie 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce a semnat, fără acordul guvernului pe care îl conducea, un contract de import de gaze naturale ruse considerat păgubos pentru Ucraina.

Tot miercuri, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a declarat la o ședință de guvern că normalizarea relațiilor cu Rusia este prioritatea politicii externe a Ucrainei. Relațiile dintre cele două țări sînt tensionate de divergențele privind livrările de gaze naturale și de opoziția Rusiei față de Acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Moscova se teme că o zonă de liber schimb între Ucraina și Uniunea Europeană va face ca unele produse europene să poată pătrunde necontrolat pe piața rusă și a avertizat că, dacă acest acord va fi pus în practică, atunci va fi nevoită să ia măsuri suplimentare de protejare a pieței sale interne și nu va mai sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, obiectiv urmărit de guvernul de la Kiev în paralel cu cel al apropierii de UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?