X 
Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 265
Transnistria stiri: 1417

Experții români prezic eșecul summit-ului de la Vilnius

15 noi. 2013,, 02:48   Politică
16404 4
Foto: blogspot.com
Experții români în domeniul politicii externe prezic eșecul summit-ului "Parteneriatului Estic", programat pentru sfîrșitul lunii noiembrie la Vilnius, considerînd că Ucraina în ultimul moment va refuza să semneze acordul de asociere cu UE, iar Republica Moldova o așteaptă un drum lung și dificil spre semnarea acordului. Potrivit ediției din 13 noiembrie a publicației Adevărul, această opinie este împărtășită de experții români în spațiul post-sovietic - directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu și directorul Centrului pentru prevenirea conflictelor, Oana Popescu.

Potrivit lui Dungaciu, el este înclinat să creadă că Ucraina nu va semna acordul de asociere și liber schimb cu UE și acesta va fi un eșec nu numai al summit-ului de la Vilnius, dar și al proiectului "Parteneriatul Estic", în general. Expertul subliniază că vina pentru acest eșec vor trebui să și-o asume coordonatorii proiectului. Dungaciu nu a exclus faptul că parafarea acordului de asociere cu UE, în cazul Republicii Moldova poate fi, de asemenea, amînată pentru un an.

La rîndul său, Oana Popescu a menționat incertitudinea care pînă în ultimul moment planează deasupra summit-ului de la Vilnius. Sarcina principală a Bruxelles-ului, potrivit ei, - a evita eșecul "Parteneriatului Estic". Cu toate acestea, în țările programului, a spus ea, nu există încă o traiectorie clară de politică externă. "România a susținut întotdeauna Republica Moldova pe calea europeană. Dar o implicare mai puternică a României în materie, dacă Chișinăul nu va răspunde cu reciprocitate, nu va fi bine primită la Bruxelles", - a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав