Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Voronin: Cerem de urgență aderarea la Uniunea Vamală

18 noi. 2013,, 00:15   Politică
5305 6
Foto: tribuna.md
Aderarea la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarus și Kazahstan face parte din strategia prioritară în politica externă, stabilită de Partidul Comuniștilor. Doar integrarea în UV va permite renașterea economiei Moldovei, consideră președintele PCRM, Vladimir Voronin, vorbind în cadrul în cadrul Plenarei a VII a CC PCRM.

"Integrarea urgentă în Uniunea vamală - aceasta va da Moldovei o gură de aer proaspăt. Și anume: scăderea prețurilor la carburanți, și, prin urmare, reducerea costului produselor noastre. Mai departe: accesul la piețele garantate pentru produsele moldovenești. Economii la buget de o jumătate de miliard de dolari pe an - pentru plata gazului importat, corespunzător scăderea facturilor la utilități și a tarifelor, crearea de condiții pentru extinderea și dezvoltarea producției locale", - a trecut în revistă Voronin efectele cunoscute ale integrării eurasiatice, subliniind că " pentru Moldova o astfel de modalitate de integrare înseamnă în primul rînd resuscitarea imediată a economiei, scoaterea ei din starea de moarte clinică".

"Această cale - calea de renaștere a orașelor noastre, centrelor raionale capabile să-și recîștige în cele din urmă locul în relațiile de cooperare pe care le oferă economia Uniunii vamale. Această cale este singura modalitate de a profita de potențialul său în sectorul agricol, ale cărui produse sînt încă solicitate pe piețele partenerilor noștri economici tradiționali", - a declarat liderul comuniștilor moldoveni, care a spus că cu o astfel de abordare trebuie să fie de acord "nu numai susținătorii tradiționali ai vectorului răsăritean al Republicii Moldova, dar și cei pentru care Moldova a fost, este și va fi în primul rînd țară europeană".

Potrivit lui Voronin, cît n-ar fi de paradoxal, dar " să devină o țară europeană Moldova poate doar alegînd calea Uniunii vamale".

"Nu calea în izolare internațională, ci mai degrabă într-un sistem stabil și cuprinzător de relații, inclusiv cu Uniunea Europeană, care va fi cel mai important partener al Republicii Moldova în problemele de modernizare și îmbunătățire a sistemului nostru juridic", - a concluzionat el.

Aproape toate sondajele efectuate în Republica Moldova indică un nivel ridicat de euroscepticism în rîndul cetățenilor din Moldova, care este în creștere pe fondul unui număr tot mai mare de susținători ai integrării eurasiatice. Pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia, Belarus și Kazahstan pledează în mod constant mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав