Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Transnistria are o opţiune geopolitică eurasiatică

18 noi. 2013,, 16:38   Societate
3120 0
Foto: nit.md
"Aproape 2/3 din locuitorii Transnistriei susţin cursul eurasiatic al republicii şi conştientizează pe deplin pericolele legate de efectele summitului "Parteneriatului Estic", a declarat directoarea Centrului Independent de Studii Analitice "Novîi vek", Elena Bobcova, care a prezentat la Tiraspol rezultatele sondajului de opinie "Opţiunea geopolitică a Transnistriei".

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul ministerului de externe al autoproclamatei rmn că, potrivit expertei, 79,3% dintre respondenţi susţin ideea unui "divorţ civilizat" al Transnistriei de Moldova, lansată de preşedintele Evgheni Şevciuk, iar alţi 82,6% dintre cei chestionaţi pledează pentru perspectiva de aderare a Transnistriei la Rusia.

"Un număr destul de mare de respondenţi a enunţat temeri în legătură cu eventualele planuri ale Moldovei de accentuare a vectorului său european, că ar putea urma blocada economică, politică, vamală a Transnistriei. Circa 70% din cei intervievaţi au opinat că după semnarea acordului dintre Chişinău şi Uniunea Europeană situaţia în republică se va agrava", a relatat Bobcova.

Întrebaţi care poate fi considerată ideea naţională a Transnistriei, 20,4% dintre cei chestionaţi au definit-o ca "proclamarea independenţei rmn", 34% - ca "reunirea cu Rusia", iar 38,8% - ca pe un "proces unic de afirmare a independenţei şi reunire cu Federaţia Rusă".

"Ideea proceselor de integrare cu Rusia este una foarte clară pentru transnistreni. La întrebarea, dacă consideră că rmn trebuie să se reunească cu Rusia într-un viitor apropiat, 82,6% dintre respondenţi au răspuns "da". Iar ideea eurasiatică nu este pe deplin conturată în conştiinţa locuitorilor din regiune. Sub noţiunea de integrare eurasiatică 44,5% dintre cei chestionaţi subînţeleg aderarea la viitoarea Uniune Eurasiatică. Pentru 33,2% dintre respondenţi aceasta este, în primul rînd, unirea cu Rusia. 18,3% cred că este vorba despre aderarea la Uniunea Vamală", a informat Bobcova.

În viziunea sa, rezultatele obţinute "confirmă nivelul ridicat de sprijin social pentru cursul de politică externă al republicii". Perioada de realizare a sondajului, numărul de respondenţi şi marja de eroare nu au fost făcute publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?