Cutremure stiri: 506

Petru Lucinschi comentează consecințele pentru Moldova a semnării Acordului de asociere a Ucrainei cu UE

19 noi. 2013,, 11:35   Politică
4493 7
Foto: newsmoldova.md
Ucraina ar putea lua un răgaz, astfel încît să nu încline nici spre Uniunea Europeană, nici spre Uniunea Vamală, iar Republica Moldova ar putea doar să profite de pe urma acestei situaţii. Este unul dintre scenariile descrise de către ex-preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, invitatul emisiunii „Loc de dialog”, difuzată de Radio Moldova. Potrivit fostului președinte, semnarea de către Ucraina a Acordului de asociere ar fi un factor favorabil pentru Moldova. „În acest caz, spațiul nostru imediat se lărgește pînă la hotarele cu Rusia. În al doilea rînd, problema reglementării transnistrene va căpăta o altă conjunctură”, afirmă ex-președintele.

„Eu aș spune că îi compătimesc acum pe ucraineni pentru ceea ce se întîmplă, dar înțeleg situația în care se află”, a spus Petru Lucinschi, adăugînd că în ajunul summitului de la Vilnius „Ucraina rămîne o intrigă”. „S-ar putea întîmpla ca Ucraina să nu semneze Acordul de asociere cu UE și nici aderarea la Uniunea Vamală”, presupune ex-președintele țării, subliniind că pe scena politică sînt prezenți mai mulți actori, inclusiv SUA, care au interese în această zonă.

S-ar putea întîmpla ca Ucraină să-și ia un răgaz, astfel încît să nu incline nici spre UE, nici spre Uniunea Vamală, cu scopul de a-și fortifica economia, admite Petru Lucinschi. „În acest caz noi am avea de cîștigat, pentru că sînt deja preconizate niște fonduri. Nu am avut niciodată asemenea susținere din partea UE”, a constatat fostul președinte al Moldovei.

Petru Lucinschi consideră că prin asociere la UE, Republica Moldova obține imediat parteneriatul a 28 de țări europene, care poate fi asociat „cu o clacă moldovenească”. „Cele 28 de țări vor preconiza proiecte, vor dezvolta afaceri. Pentru noi este o deschidere foarte serioasă”, a constatat fostul șef de stat, care a conchis că țara trebuie să dea dovadă de capacitate de absorbție a fondurilor europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав