X 
Cutremure stiri: 502

Moldova intenționează să importe energie electrică mai ieftină din România

20 noi. 2013,, 11:15   Economie
3597 3
Foto: noi.md
De la 1 aprilie 2014 Moldova planifică să importe în țară energie electrică mai ieftină, din România, comunică NOI.md.

Această declaraţie a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, în faţa jurnaliştilor, adaugînd că discuţiile preliminare cu partea română referitor la semnarea contractului în cauză au început deja, deoarece din 31 martie 2014 vor expira contractele de furnizare a energiei electrice pentru Moldova, semnate cu centrala hidrologică, situată în Transnistria, care aparţine companiei ruse ”Inter RAO EES”, precum și cu compania ucraineană "DTEK Vostokenergo"

Potrivit lui Valeriu Lazăr, în prezent energia electrică românească este cu aproximativ 15-20% mai ieftină decît cea achiziționată de la Centrala Termoelectrică Cuciurgan, situată în Transnistria și "DTEK Vostokenergo", la prețul de 6,9 cenți pentru 1 kW / h. Ministrul a menţionat că în prezent, din punct de vedere comercial, propunerea românească e atractivă pentru Republica Moldova, iar în cazul în care pînă în aprilie diferența de preț se va menţine la acelaşi nivel, atunci logica economică și comercială va permite semnarea unui contract de furnizare a energiei electrice din România.

Valeriu Lazăr a spus că în prezent există limitări tehnice pentru livrările energiei electrice românești în Moldova, însă ele vor fi eliminate după instalarea, în viitorul apropiat, pe liniile electrice de înaltă tensiune Vulcăneşti-Isaccea a unui convertor special BtB (back to back) pentru sincronizarea parametrilor tehnici, ceea ce va permite primirea energiei electrice din România în sistemul energetic al Republicii Moldova.

Ministrul economiei a menţionat că prin intermediul liniei Vulcăneşti-Isaccea va fi posibilă primirea a circa 500 de megawați de energie electrică. Se preconizează ca să se lucreze în așa-numitul „regim insular”. Energia electrică din România o vor putea primi consumatorii din sudul și centrul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав