Cutremure stiri: 506

Piotr Vlah: Agravarea situaţiei în Găgăuzia ar putea lua o amploare nedorită

20 noi. 2013,, 12:40   Societate
4308 0
Foto: moldnews.md
(Interviu acordat agenţiei "Infotag" de către deputatul din partea PLDM, membrul Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, Piotr Vlah)

"Infotag": Domnule Vlah, în calitate de reprezentant al populaţiei băştinaşe, cum aţi comenta ultimele evenimente din Găgăuzia, în legătură cu moţiunea de cenzură împotriva executivului şi cu tentativele de punere sub acuzare a başcanului Mihail Formuzal?

Piotr Vlah: Tentativa de lovitură de stat în Găgăuzia şi de acaparare a puterii de către Partidul Democrat (PDM) nu le va da nimic autorilor ei, pentru că raţiunea omenească a locuitorilor autonomiei va învinge. Ei şi-au învins deja propria raţiune şi noi am văzut acest lucru la ultimele alegeri pentru Adunarea Populară (APG), cînd au fost cumpăraţi deputaţi independenţi, care s-au transformat în democraţi.

"I.": Oare administraţia autonomiei nu are pîrghii de influenţă asupra acestor acţiuni?

P.V.: În PDM acţionează persoane care trăiesc conform principiului protagoniştilor filmului "Gentilomii baftei": "ai furat, ai băut – mergi la pușcărie". Numai că la noi e un pic altfel: ai furat, ai băut – pleacă în PDM şi nu vei păţi nimic pentru aceasta. Adică eşti invitat, ţi se oferă toate condiţiile legate de procuratură şi eşti asigurat că nu vei fi pedepsit în niciun fel. Iar dacă cumva te va chema poliţia, procuratura va opri orice dosar.

Situaţia din autonomie poate avea ca finalitate faptul că oamenii, într-o bună zi, se vor răscula şi îl vor demite pe acelaşi primar de Comrat, pe preşedintele raionului Vulcăneşti sau pe preşedintele APG. Ar putea fi ridicaţi cu furcile şi aruncaţi de pe teritoriul Găgăuziei. Tentativa de a păşi peste capete doar pentru a învinge autorităţile din autonomie nu este o soluţie pentru depăşirea crizei.

Oamenii au votat nu cu PDM, ci pentru un găgăuz care va apăra interesele autonomiei. Ei nu au nevoie de persoane care, după ce au devenit deputaţi ai APG, sînt gata să vîndă tot ce există.

"I.": Şeful autonomiei a fost la un pas de a fi pus sub acuzare, cum aceasta ar putea influenţa situaţia de la Comrat?

P.V.: Başcanul reprezintă instituţia puterii în autonomie, care trebuie să fie intangibilă. Chiar şi la Chişinău nimeni nu are dreptul să atenteze la funcţia de başcan.

Punerea sub acuzare a başcanului nu va confrunta partidele şi organizaţiile obşteşti unele cu celelalte. Confruntările vor avea loc la nivel teritorial. Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti ar putea intra în confruntare, pentru că toţi în autonomie sînt geloşi unii pe alţii. Or, ne dăm seama că dacă başcanul este de la Ceadîr-Lunga, Comratul nu îl va susţine niciodată şi viceversa.

Imaginaţi-vă, azi se doreşte demiterea başcanului de la Ceadîr-Lunga, iar iniţiatorul este Comratul. Situaţia ar putea lua o astfel de amploare, încît nu că în Găgăuzia, ci chiar la Otaci (oraş din nordul Moldovei - "I.") nu se va termina. Anume despre aceasta eu şi i-am avertizat pe colegii din opoziţie şi am rugat, dacă este posibil, să fie oprită tensionarea situaţiei în Găgăuzia, cît mai curînd.

"I.": Credeţi că acţiunile iniţiatorilor punerii sub acuzare sînt ilegale?

P.V.: Deputaţii APG insistă ca Formuzal să fie suspendat, dar cum el poate fi suspendat pentru acuzaţiile formulate de procurorii acuzării pe perioada anchetei? Unde este prezumpţia nevinovăţiei?

"I.": Care va fi impactul acestei situaţii asupra ratingului democraţilor în autonomie?

P.V.: Îmi pare rău pentru faptul că democraţii din Găgăuzia sînt atît de miopi. Ei văd situaţia de la distanţa de un metru, nu mai departe. Ei nu înţeleg că dacă planul va eşua, ei nu vor face decît să urce ratingul başcanului.

În PDM lucrează persoane care vor putere şi pentru ele nu contează care partid i-a propus ca, de exemplu, primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo. El este candidatul veşnic, care a fost propus de trei ori la postul de başcan şi de fiecare dată din partea unui partid nou.

Un alt personaj este Vasili Neicovcen, care nu reprezintă nimic. I se plăteşte salariu şi el stă liniştit. Din el ar putea ieşi un bun animator. I s-au turnat 100 de grame, i s-a plătit şi el va revendica punctul de vedere al angajatorilor săi. Azi îl laudă pe Dudoglo ca pe o mireasă, iar PDM-ul – ca pe un mire.

"I.": În şedinţa parlamentului din 15 noiembrie deputaţii din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM) v-au susţinut. Credeţi că PCRM are interesul propriu în rezolvarea conflictului dintre legislativul şi executivul Găgăuziei?

P.V.: Da, deputaţii PCRM i-au cerut spicherului să-mi ofere posibilitatea de a lua cuvîntul. Iar ca să ne calmăm şi să discutăm despre situaţia din autonomie, a fost anunţată o pauză. În timpul pauzei, eu le-am propus colegilor să nu transforme discuţia într-o investigaţie, căci la noi în parlament există partide care doresc să-şi cîştige puncte din aceasta. Timpul pentru luările de cuvînt, solicitat de comunişti, putea conduce la noi discuţii în contradictoriu şi insulte. Deşi fracţiunea PCRM avea şi propuneri bune, de exemplu, trimiterea unui grup de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova în regiune, pentru a se informa despre situaţie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав