Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Cetățenii R. Moldova își vor asigura bătrînețea, depunînd bani într-un fond special

24 noi. 2013,, 12:00   Societate
5456 6
Foto : jurnalul.ro
Cetățenii din Republicii Moldova vor putea beneficia de pensii facultative pe lîngă cele obligatorii de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în primă lectură de Parlament. Potrivit proiectului, pentru a beneficia de pensiile facultative, fiecare angajat va trebui să investească cel puţin 5 ani într-un fond special.

În fondurile de pensii facultative vor putea depune bani atît persoanele fizice, cît și cele juridice care vor să-și susțină financiar angajații. Orice agent economic va avea posibilitatea să-și deschidă conturi colective pentru angajații săi.

„Există riscul că oamenii, investind în acest fond, se vor trezi peste noapte că au investit într-o piramidă financiară. Cetățenii trebuie să fie siguri că statul le garantează investițiile”, a declarat deputatul PLDM Valeriu Ghilețchi.

În replică, vicedirectorul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Iurie Filip, care a prezentat proiectul de lege în parlament a spus că nicio activitate pe piața financiară nu are o garanție absolută, însă proiectul stipulează că administratorul va garanta cu propriul capital banii pe care îi acumulează.

„Va fi supravegheată rata de profitabilitate a companiilor pentru a garanta investițiile cetățenilor. Va fi adoptată o lege separată care vizează garantarea pensiilor facultative așa cum există astăzi garantarea depozitelor bancare”, a precizat Iurie Filip.

Într-un final proiectul a fost votat în prima lectură. Proiectul este o condiție înaintată de UE înainte de parafarea Acordului de Asociere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?